Hoppa till huvudinnehåll

Helikoptrar ovanför Andersböle irriterade ortsbor

Helikopter flyger ovanför träden.
Helikopter flyger ovanför träden. Bild: Yle/Peter Petrélius repövning

Helikoptrar som surrade ovanför Andersböle i Borgå natten till torsdagen väckte förundran bland ortsbor. Gränsbevakningsväsendet bekräftar att en av deras helikoptrar var ute på en övning.

Andersbölebon Mikaela Larsson bor på Högbackavägen och vaknade av ett oväsen. Först trodde hon att grannen var ute med traktorn, men när hon steg upp märkte hon att det rörde sig om en helikopter som surrade omkring.

- Det var verkligt obehagligt. Jag var faktiskt nere för att känna efter att ytterdörren säkert var låst. Man börjar ju inbilla sig allt möjligt, att är det någon fånge som har rymt från ett fängelse eller vad är det?

Larsson berättar att helikoptern flög så lågt att glasen klirrade i skåpet. Dessutom hade den strålkastarna på.

Värmekameror testades under rutinövning

Yle Östnylands rundringning visar att det den här gången handlade om gränsbevakningens bevakningsflygdivision som övade.

- Det var en rutinövning då vi testade hur värmekamerorna fungerar i mörker, berättar Mari Lindström, officer för flygoperationerna vid bevakningsflygdivisionen.

Lindström säger att endast en helikopter deltog i övningen, som pågick ovanför Andersböle mellan 22 och 23.40 på natten.

Vid polisen i Vanda bekräftar man att ett samtal togs emot av nödcentralen gällande helikoptrar som flyger omkring i Andersböle och lyser med strålkastare på folks gårdar.

- Den borde inte lysa på folks gårdar, i så fall har det skett ett misstag. Vi hade våra yträddare ute i terrängen då vi testade hur väl människor syns via värmekamerorna, konstaterar Lindström.

Flera helikoptrar ute samma natt?

Mikaela Larsson säger att hon har hört att tre till fyra helikoptrar senare under morgonnatten rörde sig längre in i Andersböle. Mari Lindström konstaterar att det inte finns någon anmärkning i protokollet om att bevakningsflygdivisionen skulle ha rört sig på området då.

Försvarsmakten har inga uppgifter om att deras helikoptrar skulle ha rört sig på området natten till torsdagen. Polisen har inte heller kännedom om några spaningsuppdrag, och några egna helikoptrar har polisen inte.

Mikaela Larsson tycker att det är konstigt att det hela tiden rör sig helikoptrar ovanför Borgå vars uppgift ingen vill bekräfta.

- Senast för ungefär en vecka sedan cirklade en helikopter omkring, då mer ovanför Söderveckoski. Ofta rör de sig under kvälls- och nattetid, säger hon.

Oftast ingen information på förhand

Officer Lindström säger att gränsbevakningen till hösten brukar inleda sina mörkerövningar ovanför hav och land. Vissa övningar måste helt enkelt utföras under kvälls- och nattetid, då det är ordentligt mörkt och förhållandena de rätta.

- Vi brukar inte informera om korta rutinövningar på förhand, endast då övningarna pågår en längre tid, säger Lindström.

Mikaela Larsson tycker att man borde byta linje.

- Absolut borde det informeras om övningar på förhand, speciellt om de sker nattetid.

Läs också