Hoppa till huvudinnehåll

Ingen risk för storepidemi - så undviker du ehec-bakterien

Kor i ladugård
Ehec-bakterien trivs bland annat i tarmen på nötdjur. Kor i ladugård Bild: Mikael Crawford/Yle kor,kossa,ladugårdar,Mjölkkor,mjölkboskapsgårdar

Det är ingen stor risk för en ehec-epidemi - trots att 200 personer insjuknat i magsjuka efter att ha ätit dålig sallad.

Nyheten om rucolan som orsakat magsjuka på flera håll i huvudstadsregionen har gjort många extra varsamma.

Rucolan som ett cateringföretag hade köpt från Kesko och serverat vid flera olika tillfällen, hade kontaminerats med Enterohemorragisk escherichia coli. Det vi nu ser i medierna kallas ehec-bakterien.

Ehec är en bakterie som främst finns i nötkreaturs tarmsystem, men kan också förekomma hos får och getter.

Till människor smittar bakterien främst genom mat som kommit i kontakt med avföring och är dåligt tillredd. Bakterien kan också smitta via dricks- eller simhallsvatten.

Ingen epidemi-risk

Av de 200 personer som för en dryg vecka sedan insjuknade i magsjuka konstaterades ehec-bakterie hos 22 personer. Men någon epidemi behöver vi troligtvis inte vara rädda för.

- Jag tror inte att det här leder till en större epidemi nu när smittohärden redan är upptäckt, säger professor Harri Saxén på Barnkliniken i Helsingfors.

ehec-bakterie
Ehec-bakterien orsakae en epidemi i Tyskland för några år sedan, men där tog det längre att lokalisera smittohärden än det tog att hitta rucolan. ehec-bakterie Bild: EPA/BODO MARKS ehec-bakterie

Han säger också att det också tidigare under sommaren funnits enskilda fall på kliniken, men att alla har tillfrisknat.

- Under mina 15 år kommer jag endast ihåg ett fall där infektionen skulle ha lett till döden.

Han poängterar också att det är väldigt sällsynt att bakterien smittar från människa till människa.

Ett tiopoängstips om du vill undvika ehec-bakterien att komma ihåg handtvätten. THL rekommenderar också att olika skärbräden och andra köksverktyg ska användas när man behandlar rått kött och när man behandlar grönsaker.

Ehec - enterohemorragisk escherichia coli

Ehec en en sorts E.coli-bakterie.
Ehec-bakterien orsakar infektion i tarmsystemet som orsakar blodig avföring.
Bakterien smittar främst genom att avföring kommit i kontakt med dåligt tillredd mat dricksvatten, eller simhallsvatten.
Smittan kan också spridas från människa till människa via händerna, men det är mycket sällsynt.
Också kontakt med smittade djur kan sprida infektionen.

En mycket liten mängd ehec-bakterier kan orsaka en infektion.

Symptom:
Feberfri, blodig avföring och magkramper.
Infektionen kan leda till hemolytiskt uremiskt syndrom som i sin tur kan leda till bestående njurskador eller till och med döden.
Barn och äldre påverkas lättast, vuxna kan vara symptomfria.

Symptomen börjar oftast 3-4 dygn efter att man blivit utsatt för smittan och diarrén håller i sig i 3-10 dygn.

Bästa sättet att skydda sig mot ehec-infektion är att tvätta händerna noggrant.
I köket är det viktigt att använda olika verktyg för rått kött och grönsaker.

Källa: THL, HNS

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen