Hoppa till huvudinnehåll

Lampedusa kämpar med sin värdighet och sin solidaritet

Italienska kustbevakningen upptäcker en flyktingbåt utanför Lampedusa
Italienska kustbevakningen upptäcker en flyktingbåt utanför Lampedusa Italienska kustbevakningen upptäcker en flyktingbåt utanför Lampedusa Bild: Finali Films lampedusa på vintern,Yle Fem,dokumentärprogram

Vintertristessen håller ett fast grepp om den italienska "flyktingön" Lampedusa. Turisterna har lämnat ön och de återstående flyktingarna kämpar för att komma vidare till fastlandet.

En brand förstör det gamla slitna förbindelsefartyget, som hämtar mat och andra förnödelser till Lampedusa och som tar fisk, flyktingar och sopor från ön. Borgmästare Giusi Nicolini och de lokala fiskarna kämpar för att få ett nytt och större förbindelsefartyg.

Sedan kommer beslutet att flyktingarna flygs till fastlandet. Fiskarna protesterar och ockuperar hamnen och börjar vara allt mer oense sinsemellan om vad som bör göras. Lampedusa blir isolerat och livsmedlen och medicinerna börjar ta slut.

Den italienska kustbevakningen gör sitt yttersta för att förhindra att fler tragedier uppkommer ute till havs utanför Lampedusa. Många öbor tycker att Lampedusa spelar rollen som ön där en oändlig ström av reportrar och tv-team stiger iland.

Det lilla samhället, på 5000 invånare, i utkanten av Europa för en desperat kamp för att behålla sin värdighet, och för att visa solidaritet med dem som anser att Lampedusa är orsaken till krisen: de afrikanska båtflyktingarna.

Dokumentären är inspelad på Lampedusa vintrarna 2013 och 2014.


Orginaltitel: Lampedusa in Winter
90 dagar på Arenan.

Regi: Jakob Brossman.
Produktion: Finali Films, Österrike, 2015.

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem