Hoppa till huvudinnehåll

Muminlåten har spritt glädje bland generationer av finländare i 25 år - hur gick det sen?

Benny Törnroos och mumintrollen
Benny Törnroos, Mumintrollet och Sniff. Benny Törnroos och mumintrollen Bild: Eva Monthén mumintroll,Muumipeikko,I Mumindalen,Benny Törnroos

Det har idag gått 25 år sedan det var premiär för I Mumindalen, som blev en enorm succé med över 100 000 sålda album. Musiken skrevs av Pierre Kartner, den svenska texten av Marita Lindquist. Låtens sångare Benny Törnroos berättar här om publikglädje och hur tacksam han själv är över erfarenheten.

Jag får börja med att citera Runeberg! Till forna tider återgår min tanke än så gärna.

Det var alldeles i slutet av augusti 1991 då jag fick ett samtal av dåvarande chefen för Yles översättningsredaktion, Bo ”Bobi” Maltseff. Han frågade: Kan du komma i övermorgon till studion och sjunga in signatursången till animationsserien om Mumintrollen? Jag svarade NEJ!

Inte för att jag var ointresserad utan snarare för att familjelogistiken med tre små barn hemma var ett övermäktigt pusslande. Jag fick ett samtal till. Svarade igen NEJ.

När den tredje förfrågan kom insåg jag att nu måste jag svara JA!

Det var ett bra svar!

Jag kommer bra ihåg att jag lärde mig sången I Mumindalen / Käy Muumilaaksoon ( jag sjöng in även den finska versionen) genom att lyssna på en kassettinspelning i bilen. Jag hade ungefär en timme tid på mig att lära mig båda språkversionerna.

Jag kom till studion, började sjunga till en färdigt inspelad bakgrund. En trevlig kollega på översättningsredaktionen tyckte att jag var dåligt förberedd. Hon hade rätt. Men, efter några tagningar var sången bandad och jag trodde att saken var klar med det.

Men, vad tror du hände sen?

Premiärvisningen av I Mumindalen var 1.9.1991. Nästa dag blev jag uppringd av varje skivbolag i vårt avlånga land. Alla ville ha rättigheterna till att ge ut musiken på skiva.

Problemet var att det fanns bara två halva sånger. Den skivan blir inte bra. Samtalen gav mersmak och ungefär ett år senare låg den första Muminplattan på skivdiskarna. Några veckor senare hade den sått guld, alltså 25 000 exemplar. Ett år senare hade den sålt platina. Allt som allt ligger upplagan på ungefär 120 000 sålda skivor.

Nu var vi mitt inne i Muminboomen.

Dennis Livson, Tove Jansson och Benny Törnroos
Dennis Livson, Tove Jansson och Benny Törnroos vid utdelningen av guldskivan och premiärkväll för Kometen kommer. Dennis Livson, Tove Jansson och Benny Törnroos Bild: Chris-Marie Törnroos Benny Törnroos,Tove Jansson,Muumipeikko,I Mumindalen

Papapaa…..Mamamamaaa…..

Jag grundade ett band som fick namnet Haffsårkestern (efter namnet på Muminpappans båt). Det fanns en Mumindräkt att tillgå och med Moomin Characters dåvarande chef Christer Timgren började vi turnera.

Det kunde bli upp till fem konserter under ett veckoslut. Jag minns speciellt en konsert i Valkeala. Jag tror det var 1994. Vi kom till ortens idrottshall ca en timme innan konserten skulle börja. Där var väldigt mycket bilar och vi hade svårt att komma fram. En panikslagen arrangör möter oss och säger: Vi har sålt 2700 biletter. Dingo har det förra rekordet på 2300.

Där stod vi på en anspråkslös scen med en helt underdimensionerad ljudanläggning, men med ett succéresultat. Rika blev vi inte. Tove var anspråkslös och vi ville också vara det. Men det var otroligt roligt. Vi blev rika på upplevelser och bemötanden.

…och vad händer nu?

Äventyret fortsätter och jag kan inte säga annat än att jag är ödmjukt tacksam för att jag har fått vara med i Muminsvängen. Under alla dessa år har jag fått motta en (1) besk kommentar. Jag får ofta frågor: Hur många gånger har du sjungit Muminsången? När är nästa konsert? Hur orkar du hålla igång? Svaret är enkelt - det är fortfarande roligt och så länge det är så fortsätter jag. Papapaaa…Mamamaaa.. är en sång som i sin enkelhet förenar liten och stor, ung och evigt ung. Det räcker för mig.

Läs också