Hoppa till huvudinnehåll

Övernattande man i bil väcker uppmärksamhet i Borgå

bil som används som bostad i borgå 01.09.16
Bilen där mannen sover är parkerad på Ågatan. bil som används som bostad i borgå 01.09.16 Bild: Yle/Stefan Härus Östnyland,Borgå,bo i bil,bostadslöshet,bostadslösa

Bilen är fullastad med bråte av olika slag. Genom bakfönstret skymtar bilens vinterdäck. Den enda tomma platsen är förarplatsen. Det är där som mannen övernattar.

Bilen har väckt uppmärksamhet på sociala medier. En rundringning visar att den övernattande mannen främst är ett fall för socialmyndigheterna.

Inga ordningsregler förbjuder övernattning

På polisen i Borgå blir kriminalkommissarie Jyri Hiltunen fundersam när han får höra om fallet.

- På den tiden när städerna ännu hade sina egna ordningsregler, fanns det ofta i den en klausul som förbjöd övernattning i bil på stadens gator. Nu gäller ju inte de reglerna längre, säger Hiltunen.

Inget brott

Kommunernas mycket olika ordningsregler ersattes med en ordningslag på hösten 2003. Numera är det ordningslagen som främjar ordning och säkerhet på allmänna platser.

- I ordningslagen nämns nog ingenting om övernattning i bil på gatan, så jag skulle tro att det inte är ett brott. Min tippning är att det är ett fall för markägaren, som - om fallet så kräver - kan begära handräckning av polisen, säger Hiltunen.

Parkera men inte förvara

På bilens vindruta sitter en flyttningsuppmaning av Borgå stad. Uppmaningen är daterad den 31 augusti och enligt den bör bilen vara borta senast på fredag.

Enligt gatubyggmästare Ville Kaasinen på Borgå stads kommunteknikavdelning, får ett fordon inte förvaras men nog parkeras på gatan.

- Jag vill inte kommentera enskilda fall, men allmänt taget får inte en bil som inte är i regelbunden trafikmässig användning, förvaras på gatan.

Ingen vanlighet i Borgå

Borgå stads bostadschef Ulf Backman säger att han inte har kännedom av att det bor folk i bilar i Borgå.

- Jag har varit fyrtio år i branschen. Under den tiden har jag bara hört om en person som påstod att han bodde i sin bil, säger Backman.

Kan då mannen som bor i bilen vara ett fall för stadens socialarbete?

Social- och hälsovårdsdirektör Pia Nurme säger att hon har hört om bilen och säger vidare att saken också har diskuterats inom stadens social- och familjetjänster.

- Om det blir en långkörare så är det klart att vi måste ingripa på något sätt, knacka på fönstret och diskutera situationen med bilens invånare, säger Nurme.

Uppdaterad 1 september klockan 16.35 med kommentar av Ulf Backman.

Läs också