Hoppa till huvudinnehåll

Reso asylenhet vill reda ut alla inkomna ansökningar innan 2017

MIgrationsverkets skylt.
MIgrationsverkets skylt. Bild: Yle/Eva Koskinen Migrationsverket,invandring

Migrationsverket har inte lyckats nå sin målsättning – oerfaren personal och brist på tolkar gjorde att man inte kunde reda ut alla asylansökningar från 2015, vilket var planen. Det rapporterar Yle Nyheter. Verksamheten i Sydvästra Finland är inget undantag, berättar Juho Repo som är chef för verksamhetsområdet.

- Det finns ingen regional statistik men utvecklingen följer samma mönster som den nationella eftersom de sökande fördelas hyfsat jämnt. Vi behandlar ungefär 2000 ansökningar just nu, huvudsakligen för Egentliga Finland och Satakunta samt i någon mån Österbotten och Birkaland.

Repo väntar sig att asylenheten i Reso i oktober ska ha hunnit hålla samtal med de asylsökande som ansökt hittills. Till årets slut vill han att alla ansökningar som i nuläget lämnats in ska vara behandlade.

Juho Repo
Juho Repo Juho Repo Bild: Yle/Fredrik Häggman juho repo

Enligt Inrikesministeriets prognos uppskattas antalet asylsökande 2016 och 2017 till 10 000 per år. På grund av den oförutsägbara utvecklingen lever migrationsverkets enheter i osäkerhet. Systemet utvidgades efter rekordåret 2015 då 32 476 asylsökande anlände till Finland och om antalet sjunker till 10 000 kommer kapaciteten vara för hög.

Åtminstone enheten i Vasa kommer läggas ner, rapporterar Yle Österbotten. I Reso är läget ändå lugnt för tillfället.

- Vi är i den lyckliga situationen att Reso fortsätter åtminstone nästa år med en personalstyrka på ungefär 40. Men situationen lever.

Personalen uppgick som mest till över 90, ligger nu på cirka 80 och ska halveras till nästa år.