Hoppa till huvudinnehåll

Skörden på den dränkta åkern är förstörd

Niklas Sjöskog, jordbrukare i Pedersöre ser ut över en blöt åker.
Niklas Sjöskog, jordbrukare i Pedersöre ser ut över en blöt åker. Niklas Sjöskog, jordbrukare i Pedersöre ser ut över en blöt åker. Bild: Yle/Anna Ruda blöt åker

Nu borde tröskningen vara i full gång, men jordbrukarna kommer inte ut på åkrarna med sina skördemaskiner eftersom åkrarna är så blöta att de tunga maskinerna kör fast. Niklas Sjöskog i Pedersöre hoppas att han i alla fall ska kunna skörda mellan två och åtta hektar foderkorn av de 50 han sått.

I de norra delarna av Österbotten har det regnat ungefär tre gånger mer än normalt den här sommaren och längre söderut ungefär dubbelt mer än en vanlig sommar. Mycket av det som växer på åkrarna är förstört eller av dålig kvalitet.

Niklas Sjöskog, jordbrukare i Pedersöre.
Niklas Sjöskog Niklas Sjöskog, jordbrukare i Pedersöre. Bild: Yle/Anna Ruda niklas sjöskog,Pedersöre

- Jag har sått 50 hektar foderkorn. Vi kan kanske tröska mellan två och åtta av det. Så det mesta ser ut så här, rent bedrövligt, säger Niklas Sjöskog, jordbrukare i Purmo i Pedersöre.

Han har mjölkkor och ungdjur och foderkornet skulle ha blivit foder för dem i vinter.

- Jag får köpa foder. Jag har för lite grovfoder och kraftfoder har jag egentligen inte alls. Nu har vi först köpt utsäde, sått det och köpt gödsel och så får vi köpa fodret i alla fall en gång till.

Skörden är förstörd

Beroende på hur vädret blir de kommande veckorna räknar han med att kunna skörda mellan två och åtta hektar. Om åkrarna torkar upp kommer han att kunna bärga det han sådde i våras, men skörden är förstörd.

Margareta Slotte som är växtodlingsrådgivare på Österbottens svenska lantbrukssällskap berättar att vallen är väldigt viktig för jordbrukarna i trakten.

- De som hade tänkt skörda vallen vid normal tidpunkt har fått båda skördarna ordentligt fördröjda av regnet och då lider kvaliteten. Det har också varit problem med att få ut flytgödseln.

Margareta Slotte växtodlingsrådgivare på Österbottens svenska lantbrukssällskap.
Margareta Slotte. Margareta Slotte växtodlingsrådgivare på Österbottens svenska lantbrukssällskap. Bild: Yle/Anna Ruda österbottens svenska lantbrukssällskap

Planera för nästa år

Det enda Slotte kan göra är att lyssna på jordbrukarna och ge dem goda råd.

- Det är inte lätt och de försöker planera vintern utgående från de möjligheter de har. Jag kan hjälpa dem att se framåt med nästa års odlingsplanering. Vilka grödor ska vi ha då och hur ska vi tackla de sönderkörda vallarna?

En del jordbrukare lägger ner sina jordbruk, men enligt Slotte beror det också på att många av jordbrukarna nu vill gå i pension.

- Jag hoppas att jordbrukarnas ekonomi inte är beroende av bara ett års skörd.

Vattenpöl på åkern.
Vattenpöl på åkern. Bild: Yle/Anna Ruda blöt åker

Att sluta är inget alternativ

Att sluta med jordbruket är egentligen inget alternativ för Sjöskog, även om han har tänkt tanken.

- Vissa morgnar när det hällregnar och man går till ladugården har tanken slagit mig. Sen kanske solen skiner igen och då blir det bättre. Jag tror nog att det blir bra det här också, inte i år men kanske ett annat år.

Finns det de som lägger handskarna på hyllan nu?

- Jo, det gör det. Särskilt om man har funderat en längre tid om man ska sluta och så kom det här dåliga vädret till, säger Sjöskog.

Läs också