Hoppa till huvudinnehåll

S:t Petersburg lovar avlägsna Mannerheim

Mannerheims minnesplatta i S:t Petersburg nedklottad med röd färg.
Minnseplattan vandaliserades bara två veckor efter att den sattes upp. Mannerheims minnesplatta i S:t Petersburg nedklottad med röd färg. Bild: Yle Carl Gustaf Mannerheim,St Petersburg,minnesmärken

I juni satte ryska myndigheter upp en minnestavla till marskalk Mannerheims ära i S:t Petersburg. Nu kräver myndigheterna att den ska plockas ned.

Lokala myndigheter i S:t Petersburg kommer att avlägsna marskalk Mannerheims minnestavla senast den 8 september, meddelar den ryska statliga nyhetsbyrån TASS.

– Administrationen för den centrala stadsdelen har överlämnat ett dokument till kulturkommittén där det står att reliefplattan har satts upp illegalt, citerar nyhetsbyrån en anonym källa.

Det praktiska arbetet ska utföras av stadens museiarbetare. Vart plattan ska föras efter att den plockas bort är ännu oklart.

Snabba ryck

Minnestavlan sattes upp i en snabbt arrangerad ceremoni den 16 juni. Reliefplattan invigdes av landets kulturminister Vladimir Medinskij och Kremls dåvarande kabinettschef Sergej Ivanov.

Minnestavlan gestaltar Carl Gustaf Emil Mannerheim (1867–1951) som generallöjtnant i rysk officersuniform där texten berättar att marsken tjänstgjorde i den ryska armén åren 1887 till 1918.

Plaketten finns i centrala Petersburg, på ytterväggen till det ryktbara Chevaliergardet där Mannerheim tjänstgjorde.

Hjälte eller skurk

Mannerheim är en kontroversiell person i Ryssland. En del lyfter fram hans karriär i den tsarryska armén, hans resa till Centralasien, hans insatser i det rysk-japanska kriget och i det första världskriget. Andra menar att han var Hitlers hantlangare och betonar hans aktiva roll i den 900 dagar långa belägringen av Leningrad (S:t Petersburg) där nästan en miljon människor svalt ihjäl.

Demonstrant håller upp bild av Mannerheim
De som protesterade mot plaketten i juni anser att Mannerheim mördade S:t Petersburgsbor Demonstrant håller upp bild av Mannerheim Bild: Yle Carl Gustaf Mannerheim,St Petersburg

Plaketten vandaliserades av ryska nationalister bara ett par veckor efter invigningen. Flera politiska partier har också kritiserat plaketten och krävt utredningar om vem som egentligen fattade beslutet.

– Jag har inte fått nån information om att minnesplattan ska bort, kommenterade kulturminister Medinskij på torsdagen. Jag håller som bäst på att skriva en artikel om Mannerheim som jag tror kan intressera allmänheten.

Enligt vissa källor har den drivande kraften bakom initiativet varit Sergej Ivanov, som fick sparken som kanslichef i Kreml i augusti i år.

Ett sista försök

Enligt nyhetsbyrån Fontanka försöker S:t Petersburgs kulturkommitté undvika en ny skandal genom att hitta ett kryphål i lagen. Eventuellt kommer kommittén att börja ”restaurera” plattan de närmaste dagarna för att undvika att den förs bort.

– Det hela handlar om rysk utrikespolitik, säger en anonym källa inom kommittén till Fontanka. Man hängde upp plattan för att visa Finland att Ryssland är inställt på samarbete. Därför kan ett beslut om att ta ner den fattas endast ifall våra relationer försämras.

Även en privatperson i S:t Petersburg har stämt myndigheterna och deras beslut att hänga upp reliefplattan. Fallet tas upp i domstol den 14 september.

– Både hans farfar och morfar stred i kriget, förklarar privatpersonens advokat. Och han är upprörd över att en så pass kontroversiell person som Mannerheim belönas med en minnestavla i vår stad.