Hoppa till huvudinnehåll

Två forskargrupper delar på Elias Tillandz-priset

Johanna Ivaska
Professor Johanna Ivaskas forskargrupp har igen belönats. Johanna Ivaska Bild: Vesa-Matti Väärä johanna ivaska

Elias Tillandz-priset delas ut till den bästa vetenskapliga artikeln publicerad under 2015 av forskare vid BioCity i Åbo. I år är det två artiklar av två forskargrupper som delar på priset.

Den ena artikeln handlar om att forskarna hittat en gen som bestämmer laxens storlek. Samma gen reglerar människans pubertet. Forskningen har letts av professor Craig Primmer och har skett i ett gemensamt projektet mellan Åbo universitet, Naturresursinstitutet (Luke) och flera norska forskningsinstitut. Artikeln publicerades i tidskriften Nature.

Den andra prisbelönta artikeln handlar om ny information om cancerspridning. Cancer behöver tidigare okänd kommunikation inom cellen för att spridas. Upptäckten grundar sig på doktoranden Jonna Alanko och hennes kollegers långsiktiga forskningsarbete. Forskargruppen vid Åbo universitet leds av professor Johanna Ivaska, och har skett i samarbete med professor Bruno Goud från Institut Pasteur i Paris. Undersökningen publicerades i publikationsserien Nature Cell Biology.

Priset delas ut för tolfte gången i samband med det 26:e BioCity Symposium som startade den 1 september.

Publikationspriset har fått sitt namn efter Elias Tillandz (1640-1693), som var professor vid Akademien i Åbo. Tillandz (ursprungligen Tillander) publicerade den första vetenskapliga artikeln i Åbo.

I priset ingår ett stipendium med stöd av Stiftelsen för Åbo Akademi.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland