Hoppa till huvudinnehåll

Vegatoppen är här igen!

Elna Romberg deltar i Voice of Finland.
Elna Romberg är en av veckans utmanare Elna Romberg deltar i Voice of Finland. Bild: Nelonen Media/MARIA KIRALY PHOTOGRAPHY elna romberg

Vegatoppen är den enda riktiga finlandssvenska musiklistan, det vill säga musik som antingen framförs på finlandssvenska eller på andra språk men vars upphovsmän- och kvinnor har finlandssvenska rötter.

Du kan påverka listan

Vegatoppen är den finlandssvenska musiklistan där just du kan påverka hur listan ser ut.

I varje program presenteras tio låtar, två av dessa är veckans utmanare. Varje vecka presenteras två nya utmanare, som kommer in på listan ifall de får mera röster än någon av de övriga låtarna.

Gillar du någon viss låt och vill att den skall hänga kvar på listan och spelas i programmet så är det bara att använda din röst.

jukka isojoki, programledare för vegatoppen, nöjesfredag, lördax
Jukka Isojoki håller i Vegatoppen varje lördag i Radio Vega jukka isojoki, programledare för vegatoppen, nöjesfredag, lördax Bild: Yle vegatoppen

Att välja och vraka bland musiken

Johan Lindroos, musikchef på Radio X3M och Radio Vega, får varje vecka högvis av ny musik av alla olika sorter, också finlandssvenskt. Av dessa låtar väljer sedan Jukka Isojoki de låtar som presenteras i Vegatoppen.

Hur mår den finlandssvenska musiken?

- Det finlandssvenska musiklivet har faktiskt blomstrat de senaste åren och mår bättre än någonsin, säger Lindroos. Varje vecka dyker det upp någon ny artist eller ny låt inom allt från visor till hårdrock och såväl av glada amatörer och fullblodsproffs. Jag ser inte just nu i alla fall några tecken på att utbudet skulle minska.

Lindroos säger att det finns en massa talang i svenskfinland. Med dagens teknik och internet har artisterna dessutom en chans att hitta en betydligt större publik idag än tidigare.

Tipsa oss om dina egna låtar

Sitter du kanske själv på låtmaterial där hemma som du önskar att skulle höras av en lite större publik än bara dina grannar? Ta då kontakt med Johan Lindroos, johan.lindroos@yle.fi och gör honom medveten om att du och din musik existerar. Då finns det också en möjlighet att du kan bli en av utmanarna på Vegatoppen.

De första tio låtarna på Vegatoppen hösten 2016

Här är de första låtarna för hösten 2016, varsågoda! Låtarna är alla likvärdiga och de är inte placerade i någon viss ordning.

Kiara Nelson / Cool My Rush
Elna Romberg / My Shelter
Jan Kanckos / Missa målet
Alva Nygård / A Grand Illusion
Jessica Wolff - Saving someone else
Björn / Nothing But A Scar
Sam’s Garage / On The Run
Tobias Tåg / When The Heart Calls
Hans on the bass / On A Scale From One To Ten
Johan Becker / Something Breaks

Enkäten är stängd

Skapa en egen profil och rösta på Vegatoppen!

För att du ska kunna rösta bör du skapa en Yle-profil. Efter att du skapat profilen och loggat in kan du rösta.

Här kan du bekanta dig med användarinstruktionerna för Yle-profilen om du vill veta mera!

Antalet låtar är fortfarande det samma: tio låtar av vilka en är utmanare. Du kan rösta på en låt. Röstningen avslutas nästa veckas onsdag kl.12.00.

Vi vill gärna höra vad ni tycker om låtarna! Kommentera gärna i kommentarsfältet under artikeln!

Vegatoppen i Radio Vega, torsdag kl.19.22, i repris på lördag kl.21:03 och på Arenan i 30 dagar.

Programledare för programmet är Jukka Isojoki.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje