Hoppa till huvudinnehåll

Arbetslösa sextioplussare får gå i pension: "Det är helt omöjligt att hitta jobb"

Kari Siekkeli, 63 år, är långtidsarbetslös.
Kari Siekkeli, 63 år och långtidsarbetslös, skulle helst av allt gå i pension. Han har i ett år arbetat vid en sysselsättnignsverkstad där han reparerar elkomponenter. Kari Siekkeli, 63 år, är långtidsarbetslös. Bild: Niklas Evers kari siekkeli,arbetslöshet

Arbetslösa välkomnar idén om att sextioplussare ska få gå i pension om de inte hittar jobb. Men kritikerna kallar Lex Lindström för en felaktig signal och påminner om att pensionsåldern faktiskt höjs inom kort.

Långtidsarbetslösa som fyllt sextio år ska få gå i förtidspension. Det är ett av resultaten av regeringens budgetförhandlingar som avslutades på torsdag kväll.

Sannfinländarna har drivit hårt på så kallade Lex Lindström förslaget (uppkallat efter arbets- och justitieminister Jari Lindström). Huvudmotiveringen har varit att erbjuda en hedervärd reträtt från arbetslivet för äldre långtidsarbetslösa.

- Nog är det helt rätt beslut! Med tanke på hur sysselsättningsläget i Finland ser ut, det är helt omöjligt att få jobb, säger Kari Siekkeli, arbetssökande sextioplussare.

"Pension det bästa alternativet"

Siekkeli är 63 år gammal, arbetslös men inte sysslolös. Han tillbringar sina dagar vid sysselsättningsverkstaden Toimari i Kyrkslätt, där han reparerar elektronik.

För tillfället väntar han på besked om han får gå i sjukpension på grund av en skadad hand.

- För mig skulle pension vara det bästa alternativet. De som fyllt sextio ska inte behöva hänga vid arbetskraftsbyråerna.

Justitie- och arbetsminister Jari Lindström i talarstol med finländsk lejonlogo.
Förslaget om att låta arbetslösa 60-åringar gå i pension har drivits på av Sannfinländarna, speciellt arbets- och justitieminister Jari Lindström. Justitie- och arbetsminister Jari Lindström i talarstol med finländsk lejonlogo. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Jari Lindström,Finlands arbetsminister,Justitieminister,Sannfinländarna,justitie- och arbetsminister jari lindström

Det är oklart om han hör till de cirka 4800 personer som kan dra nytta av Lex Lindström, ifall han inte får grönt ljus för sin sjukpension.

För att få gå i förtidspension som sextioplussare måste man enligt det nya förslaget ha varit arbetslös i fem år.

Siekkeli har varit arbetslös i närmare tio av de senaste femton åren, men han har stundvis kunnat sysselsätta sig via egenföretagande och sysselsättningsverkstäderna.

Bara en bråkdel av sextioplussarna hittar nytt jobb

Arbetslösa sextioplussare är en mycket svårsysselsatt grupp, och bara någon enstaka procent hittar nya jobb.

- Det är frustrerande och svårt att hitta jobb i den här åldern. Har man dessutom någon begränsning är det så gott som omöjligt, säger Siekkeli.

Att istället låta dem som är över sextio år gå i pension skulle enligt Sannfinländarna kosta mellan 20 och 30 miljoner euro, men tanken är att pengarna kommer tillbaka då mera resurser riktas mot yngre arbetssökande som i bästa fall snabbare kommer ut i arbetslivet.

Också vid de arbetslösas samarbetsorganisation TVY, välkomnas beskedet.

- Jag tycker det här är ett bra beslut. Det handlar om en grupp som är mycket svår att sysselsätta. Mitt enda önskemål är att myndigheterna frågar om de här personerna vill gå i pension, det måste vara frivilligt säger verksamhetsledare Jukka Haapakoski.

Verks.ledare TVY.
Jukka Haapakoski, verksamhetsledare vid de arbetslösas samarbetsorganisation, välkomnar Lex Lindström förutsatt att de berörda själva får välja om de går i pension eller inte. Verks.ledare TVY. Bild: Yle/ AG Karlsson jukka haapakoski

"Ger fel signal"

Men Lex Lindström får också kritik från en rad experter.

Suvi-Anne Siimes, vd för pensions- försäkringsbolagens intresseorganisation TELA, förstår inte hur en tidigare pensionsålder för arbetslösa går ihop med pensionsreformen som snart ska höja pensionsåldern.

- Det ger nog fel signal om sextioplussarnas värde. Vi har inte råd att bara kasta bort dem från arbetsmarknaden, de är inte gamla enligt mig, säger Siimes.

Den nya pensionsreformen träder i kraft vid årsskiftet och år 2018 kommer pensionens nedre gräns att höjas, från 63 till 65 år.

suvi-anne siimes
Suvi-Anne Siimes har hoppat mellan de politiska lägren. Hon har varit riksdagsledamot, minister och ordförande för Vänsterförbundet, men har på senare år stött samlingspartistiska kandidater. I år valdes hon in i den marknadsliberala Libera-stiftelsens styrelse. suvi-anne siimes Bild: Yle/Parad Media efter nio

Inte heller Heikki Hiilamo, professor i socialpolitik vid Helsingfors universitet, tycker att det är logiskt att använda pensioner som en lösning på arbetslösheten bland äldre.

- Förstås kan det vara en bra lösning för vissa personer, men inte generellt, säger Hiilamo.

Istället borde man satsa mer på att få ut folk i arbetslivet igen, också de som är över 60, tycker Hiilamo.

- Det är viktigast att de som är långtidsarbetslösa snabbt får ett jobb igen. Det är bland dem som risken för tänkbara andra problem är högst.

Kari Siekkeli, 63 år, är långtidsarbetslös.
Kari Siekkeli tycker att pension skulle vara ett bättre alternativ än att hänga kvar på arbetsmarkanden ed minimala chanser att få jobb. Kari Siekkeli, 63 år, är långtidsarbetslös. Bild: Niklas Evers toimari,arbetslöshet

Lätt att sysselsätta sig, svårare att hitta jobb

Kari Siekkeli ser fram emot sin pension. Han hoppas nu på ett positivt besked för sjukpension senare i höst, annars tänker han försöka sig på att gå i pension med hjälp av Lex Lindström.

- Nog har jag saker att göra, det finns massa att fixa på egnahemshuset så tiden blir nog inte lång.

När han tittar tillbaka på sina år som arbetslös är det främst de krångliga systemen som får kritik.

- Det är nog en hel del byråkrati, så den här nya lagen kommer nog lägligt.

Han tycker inte att det är något fel på attityden till äldre arbetssökande. Tack vare sysselsättningsverkstäderna har tiden som arbetslös inte blivit alltför svår, berättar Siekkeli.

- Vill man ha något att göra finns det nog aktiviteter att välja mellan. Visst finns det en del små alternativ, också som arbetslös.