Hoppa till huvudinnehåll

"Askad" avslutar Tom Paxals trilogi om undre världen

Författaren Tom Paxal
Författare Tom Paxal ger ut den sista delen av sin kriminalromantrilogi. Författaren Tom Paxal Bild: yle/Mikael Kokkola tom paxal

Borgåförfattaren Tom Paxal ger i dagarna ut Askad, den sista delen av hans kriminalromantrilogi.

I de två första böckerna Nitad och Jagad rör sig krematorievaktmästare John Ström och hans älskade Nadja bland personer från undre världen i Finland, Ryssland och andra länder.

Tom Paxals kriminalromantrilogi Nitad, Jagad, Askad
Den sista delen i Tom Paxals kriminalromantrilogi har utkommit Tom Paxals kriminalromantrilogi Nitad, Jagad, Askad Bild: Yle/Sune Bergström askad

I avslutningsdelen Askad gör John och Nadja upp med de personer som har skuggat Johns liv. Handlingen sker i Helsingfors, Viborg, S:t Petersburg och i Liberias huvudstad Monrovia.
Vi är utplånade till aska och kaos, som vinden sveper bort. Eller blir vi förvandlade till skimrande diamanter.― Ur Tom Paxals Askad

Tom Paxal är tacksam över den hjälp med tekniska militärfrågor som han har fått av Markku Saarikko och förlaget Litorale. Saarikko har också deltagit som skribent i några dramaturgiska situationer i Askad.

Mångsidig författare

Paxal har skrivit flera böcker, radiopjäser, radionoveller, dramatiseringar och filmmanuskript. Han har gett ut bland annat boken Farlig hamn, som kretsar allt från Hangö till Ekåsens sjukhus i Ekenäs och Lovisa.

Svart spegel handlar om Tom ”Sjöba” Sjöberg, legenden från Helsingfors undre värld. Han ledde brännvins- och smuggelligorna i stadsdelen Rödbergen i Helsingfors från 1960- till 1980-talet.


Läs också