Hoppa till huvudinnehåll

Bronsklang från Sundom

Ann-Christine och Anders Lindman med två av deras bronsklockor.
Ann-Christine och Anders Lindman med två egenhändigt tillverkade bronsklockor. Ann-Christine och Anders Lindman med två av deras bronsklockor. Bild: Yle/Roger Källman anders lindman,ann-christine lindman,brons,gjuterier,gjuteriprodukter,klockor

I Sundom i Vasa finns Oskars klockgjuteri. Under Konstrundan 2016 öppnar Ann-Christine och Anders Lindman gjuteriet för nyfikna besökare.

Det var för 17 år sedan som paret såg sig om efter ett hantverk att pröva på. Så fick de veta om ett klockgjuteri och Ann-Christine blev intresserad.

- Vi var där och lärde oss en sommar och så köpte vi gjuteriet och hämtade hit det till Sundom, säger Anders. Vi uppkallade gjuteriet efter vår son.

Under åren har Ann-Christine och Anders lärt sig mer och mer om gjuteritekniken.

- Mycket är det genom att vi försöker på, men vi har också varit på kurser i både Finland och Sverige, säger Ann-Christine.

Mångtusenårig teknik

Ann-Christine och Anders gjuter klockor, ljusstakar, portklappar, prydnadsföremål med mera. Materialet är brons, alltså en legering av koppar och tenn.

Gjutningen görs i sandformar. Sanden formas först runt en modell. Sen avlägsnas modellen och den 1200 grader varma smälta bronsen hälls i formen.

- Det är det gamla sättet att gjuta på, ända sedan bronsåldern, säger Anders.

Bland de minsta föremål som gjuts vid Oskars är de små björnklockorna, som man bär med sig i skogen och vars pinglande håller vilda djur på avstånd.

I andra änden av skalan finns kyrkklockorna. Ann-Christine och Anders har modeller för att gjuta klockor på ända upp till 450 kilo, men så stora jobb har de ännu inte åtagit sig.

- Vi har gjutit klockor på uppemot 50 kilo. Det har gjorts för Lutherska kyrkan och har gått till Tanzania, säger Anders.

Bland de mest spännande projekt som gjorts vid Oskars kan nämnas bronsminiatyren av Stundars museiområde.

- Den är ämnad för synskadade, så att de kan skapa sig en uppfattning av området genom att känna sig fram på miniatyren med händerna, förklarar Ann-Christine.

Oskars klockgjuteri deltar i Konstrundan den 3-4.9.2016. Mera information på Konstrundans webbplats.

 • Brandman bär hjälm

  Restaurangspis började brinna i Vasa

  Inga personer skadades i branden.

  En liten brand uppstod i ett restaurangkök på Företagaregatan i Vasa på lördagsförmiddagen. Branden kunde snabbt släckas.

 • En väggmålning av den kände palestinska ledaren och politiska fången Marwan Barghouti som var en av dem som deltog i hungerstrejken

  Över 800 palestinska fångar avslutade 40 dagar lång hungerstrejk

  Längsta och största hungerstrejken sedan år 1967.

  Över 800 palestinska fångar i Israel har avslutat en 40 dagar lång hungerstrejk. Fångarna som krävde bättre förhållanden och behandling avslutade strejken i morse efter en kompromiss med fångvårdsadministrationen.

 • Äldre poliskonstapel Niklas Kråknäs i somrig skjorta, med polisbricka runt halsen.

  Mystiska män och suspekta bilar behandlas i stadsdelarnas Facebookgrupper - polis uppmanar till eftertanke

  Diskussionerna går heta när någon har sett något misstänkt.

  En konstig man har setts utanför ett dagis, någon har sett ett par ungdomar skrämma en äldre kvinna, en misstänkt bil har rört sig i knutarna... Många städer och stadsdelar har egna forum på Facebook, där det förs diskussioner kring större och mindre saker som händer i hemknutarna. Riktigt ordentligt kan det ibland hetta till om det har skett ett brott, eller om folk tror att det har gjort det.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten