Hoppa till huvudinnehåll

FBI publicerar utredning: Hillary Clinton slarvade med privat mejlkonto

Hillary Clinton i talarpodiet.
FBI har inte hittat belägg för att känslig information i Clintons mejl skulle ha hamnat i fel händer. Hillary Clinton i talarpodiet. Bild: EPA/JIM LO SCALZO Hillary Clinton

FBI:s detaljerade utredning målar upp en bild av en Clinton som slarvar med datasäkerhet.

FBI har publicerat en utredning om hur det kom sig att Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton använde sin privata e-post för arbetskorrespondens som utrikesminister 2009-2013.

Missen har flitigt använts som ett slagträ av Clintons politiska motståndare.

Uppståndelsen har lett till att amerikanska federala polisen FBI har gjort en omfattande utredning som släpptes fredag kväll finsk tid den andra september.

Hittade ej belägg för cyberintrång

Clinton säger till FBI att hon inte hade noggranna uppgifter om den privata e-postens säkerhet.

Det var inte heller någon som anmärkte eller uttryckte sin oro för att Clinton använde privat mejl. Utrikesministeriet hade erbjudit Clinton ett e-postkonto för arbetsändamål men hon tog inte emot det.

Vissa stycken i den nästa sextiosidiga rapporten har tagits bort av säkerhetsskäl. Washington Post som var först ute med nyheten har publicerat utredningen.

FBI hittade inga belägg för cyberintrång i Clintons e-postkonton eller mobila apparater. FBI har ändå inte haft tillgång till alla Clintons apparater och datorkomponenter och kan därför inte utesluta att det har skett skada.

Kampanjprylar till salu under Donald Trumps valmöte.
Donald Trumps presidentvalskampanj har använt slagordet "Hillary for prison" då de har talat om Clintons privata e-post. Kampanjprylar till salu under Donald Trumps valmöte. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Presidentvalet i USA 2016,Donald Trump,Hillary Clinton

Tänkte inte på att mejl om attacker borde vara hemligt

Clinton hävdar att hon inte använde sin privata mejl för att kringgå krav på att arkivera arbetsmeddelanden.

Utredningen lyfter fram att Clinton inte hade tänkt på att korrespondens med försvaret om planerade drönarattacker, eventuellt borde klassificeras som hemlig.

Clinton sade till FBI att hon ofta mottog hemlig information i pappersformat.

FBI väcker inte åtal

Medarbetare till den tidigare utrikesministern berättar för FBI att deras chef avverkade mobiltelefoner i snabb takt och att gamla telefoner ofta var borttappade.

År 2014 beordrade Clinton sina advokater att ge över alla e-postmeddelanden som handlade om arbete till utrikesministeriet.

FBI:s direktör James B. Comey utlyser en korruptionsutredning av FIFA.
FBI:s direktör James B. Comey sade redan i juli att FBI inte kommer att väcka åtal mot Clinton. FBI:s direktör James B. Comey utlyser en korruptionsutredning av FIFA. Bild: Stefan Jeremiah/REX/All Over Press Federal Bureau of Investigation,James B. Comey

FBI:s chef James B. Comey sade i juli att FBI inte kommer att väcka åtal mot Clinton. Enligt honom hade Clinton och hennes medarbetare ändå behandlat hemlig information "extremt vårdslöst".

Källor: Washington Post, FBI


Artikeln uppdaterad 2.9.2016 kl 23:41 med uppgifter om att FBI inte hittade belägg för att Clintons privata server skulle ha varit utsatt för cyberintrång. Källor tillagda.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes