Hoppa till huvudinnehåll

Finland rivstartade Sverigekampen – Salomäki slutar, veteranen Westö fortsätter

Tomas Wecksten, Kalevaspelen 2016.
Tomas Wecksten överlägsen vinnare. Tomas Wecksten, Kalevaspelen 2016. Bild: Yle/Tomi Hänninen Tomas Wecksten,stavhopp

Det blev en 15–7-poängseger för Finland när Sverigekampen i friidrott tjuvstartade med herrarnas stavhopp framför en storpublik på Tammerfors torg.

Någon vidare högklassig tävling bjöds den vältaliga publiken inte på i Tammerfors sensommarsolsken, då endast Finlands Tomas Wecksten nådde över fem meter (520).

Hemmanationen tog dock en väntat klar vinst. Det blev ingen trippelseger när Eemeli Salomäki och Mikael Westö delade på andraplatsen med Sveriges Filip Gyllensten, men Finland vann grenen med 15-7.

Sverige tvingades till ett sent byte då Oscar Jansson lämnade återbud. In kom istället tränaren Yannick Tregaro som tappert krälade sig över 250 och därmed säkrade en blågul poäng.

Öppna Instagram-inlägget

– Det var lite annorlunda med den här uppbyggda banan. Fastän det är mondounderlag blir det en annan känsla på grund av materialet mattan ligger på. Om man fått träna en gång innan hade man kanske lättare hittat känslan, säger Westö till Yle Sporten.

– Men inte skyller jag på såna saker, det var en dålig dag helt enkelt. Det harmar lite, med rutinresultat hade vi vunnit 16-6, men det var väl ändå en rätt okej inledning på landskampen.

Känner idrottare av att publiken står betydligt närmare än på vanliga tävlingar?

– Jo, helt klart. Stämningen här var ju suverän, det är sällan man får tävla i såna här förhållanden där publiken kommer så nära, det är musik och annat, berömmer Westö.

– Det är några tävlingar om året som är fantastiska tillställningar för nationella friidrottare. Det är Kalevaspelen, några Elittävlingar och så Sverigekampen. Folk kommer och tittar och man känner ett större stöd än vanligt.

Salomäki trappar ner

Tomas Wecksten, 19, hör till ett koppel lovande unga stavhoppare i Finland. Och arvtagarna behövs, eftersom den tiofaldige finländska mästaren Eemeli Salomäki på fredagen satte punkt för karriären på toppnivå.

– Jag var nära att ge upp redan 2014, det var ett oerhört svårt år för mig. Då kände jag ändå att det är möjligt för mig att bättra på. Nu känner jag inte så längre, berättar Salomäki.

– Som en friidrottare lever man i olympiska cykler och man måste alltid fråga sig om man är redo att satsa i fyra år till. Jag frågade mig själv det – och svaret var nej.

Eemeli Salomäki, Kalevaspelen 2016.
Eemeli Salomäki har gjort sitt som toppidrottare. Eemeli Salomäki, Kalevaspelen 2016. Bild: Yle/Tomi Hänninen Eemeli Salomäki

Salomäki började ett nytt heltidsjobb igår och har även inlett tränarbanan. Den fyrfaldiga mästerskapshopparen tränar numera bland annat Niko Koskinen som tog U20-EM-silver förra sommaren.

– En fortsättning skulle kräva så stora uppoffringar också i det civila och det är jag inte redo för. Jag vill börja bilda familj och nå framgång också i arbetslivet, motiverar 28-åringen beslutet att lägga av.

– Det här var min sista tävling som toppidrottare, men inte stänger jag helt dörren för att tävla lite framöver också. Jag skulle bli tokig om jag fullständigt uteslöt den möjligheten.

”Ack så viktigt”

Sex år äldre Mikael Westö fortsätter däremot. Han hoppade i sommar högre (535) än på fem år men blev fortfarande utan FM-guldet han saknar. I Kalevaspelen tog Westö brons – hans tolfte FM-medalj.

– Några tävlingar gav mersmak och jag tycker jag var i bättre form än 535. Men inte känns det som om jag är riktigt färdig ännu, säger Vasa IS-hopparen.

– Men jag har ju många järn i elden och kanske inte min egen karriär alltid kommer i första hand när det gäller stavhopp, fortsätter Westö som själv coachar bland annat sommarens U18-Europamästare Alina Strömberg.

Mikael Westö, Kalevaspelen 2016.
Mikael Westö, 34, ger inte upp. Mikael Westö, Kalevaspelen 2016. Bild: Yle/Tomi Hänninen Mikael Westö

Så du orkar fortsätta trots att Salomäki lägger av?

– Lägger av och lägger av, nog tror jag han dyker upp på tävlingar nästa år också, menar Westö. Stavhopp ligger honom så nära hjärtat att så länge han inte har några fysiska problem så kommer han att träna och hålla igång.

– Och det är bra att hopparna stannar kvar inom grenen fastän de avslutar sin egna aktiva karriärer. De delar med sig av erfarenheter åt de yngre som kommer upp – och det är ack så viktigt. Grenen har bara att vinna på det.

Resultat:
1. Tomas Wecksten FIN 520
2. Filip Gyllensten SWE 485
2. Eemeli Salomäki FIN 485
2. Mikael Westö FIN 485
5. Marcus Nilsson SWE 485
6. Yannick Tregaro SWE 250
Poängen: FIN 15 - SWE 7

Sverigekampen fortsätter på lördag. Yles direktsändning på TV2 och Arenan börjar klockan 17.00.