Hoppa till huvudinnehåll

Föräldramöten: Känner du igen föräldratyperna?

Polly är sur
Känner du igen den här föräldratypen? Polly är sur Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos skolan (fenomen)

Här ser vi en helt vanlig skolklass där eleverna har helt vanliga föräldrar (extern länk). Vi har identifierat fem “föräldratyper” och genom att dubbelklicka på en elev som har en punkt på sig på klassfotot får du se elevens förälder.

Känner du igen någon av de här föräldrarna? Eller känner du igen dig själv?

För en tid sedan efterlyste vi erfarenheter och åsikter om föräldramöten i en kolumn om föräldramötesfobi.

Postlådan svämmade över av era berättelser där många kände igen sig. Tack för bidragen! Här kan du läsa en del av dem:

Många är missnöjda


Alla sitter spända och nervösa inför sista ärendet då klassföräldrar ska väljas/tvingas till något de absolut inte vill göra.

Det är något alldeles fruktansvärt. Det värsta är att de malliga, vackra, rika hörs o syns! Man synas ur alla perspektiv, vem, vad varifrån o.s.v. Vad har du för status? Städerska el läkare? Nej, jag har aldrig besökt dessa maffiamöten just på grund av ovannämnda fakta.

Diskussionen handlade om huruvida det skulle vara vanliga skosnören eller gummisnören och jag fick lite i nerverna.

Tyvärr blev vi som yngsta och dessutom så kallat bohemiska föräldraparet (läs 10-20 år yngre än resten av bunten och annorlunda klädstil och åsikter) på något vis förringade i nästan allt vi sade och engagerade oss i. Vi kanske var ett hot. Så det gäller för dylika att direkt på något vis "marknadsföra" sig som ofarliga, mycket intresserade av de andra och medlyssnande. Men ändå fick vi kämpa för att ens några föräldrar t.ex. skulle idas kommentera de inlägg vi gjort i vår klass facebookgrupp.

Först var det info för hela skolans föräldrar där rektorn och kanslisten presenterade läroplanen och annat viktigt, men cirka 1.5 timme användes för att presentera det nya systemet Wilma som för första gången var i användning. Sedan fortsatte mötet i klasserna där klasslärarna presenterade samma Wilma, cirka 1 timme. Sedan debatterade vi om lägerskolan, som skulle hållas först om ett år, 2 timmar. Klockan var 23:00 när mötet var över.

Så här skulle ni förbättra föräldramötena

Oj, då. Tyvärr Lasse, har du ganska rätt. Föräldramöten är "intressanta" sociala tillställningar. Det gäller att lyssna och inte ryckas med om diskussionerna blir "galna". De är fina övningstillfällen för att försöka förstå också alla de där andra människorna utanför ens egen lilla bubbla. Försök sitta tyst alltså. Så gör jag.

Lite annat stuk på föräldramötena i Finland än t.ex. i Danmark, där allt är mindre formellt. I Danmark får man inbjudan med vädjan att ta med eget öl eller vin. Föräldramötet bjuder på tilltugget. Allt är mindre formellt. Man får de föräldramöten man gör sig. Kom med förslag om hur man kunde ordna dem! De kan faktiskt vara roliga och givande och man kan lära känna nya trevliga mänskor.

Föräldramöte i Kvarnbackens skola i Borgå 31.01.11
Föräldramöte i Kvarnbackens skola i Borgå 31.01.11 Bild: YLE/Stefan Härus föräldramöte


Akta dej för föräldramöten som inbegriper pyssel inför jul,påsk eller vad det nu är. Det är inte speciellt roligt. Kommer ihåg föräldramöten där en ytterst engagerad pappa envisades med att tala svenska trots att han hade ytterst ringa kunskaper. Det var en plåga, vi försökte få honom att prata finska men det lyckades inte.

Sen kan man ju som enda karl på ett föräldramöte flirta lite med mammorna, det behöver inte vara helt fel

Liksom alla barn är olika är också de vuxna det och en del har nu en gång för alla lättare att uttrycka sig och få saker gjort. Speciellt i en konstruerad social situation som ett föräldramöte där föräldrarna inte (nödvändigtvis) har något annat gemensamt med de andra vuxna än att deras barn går i samma skola. Samtidigt vill man ju att skolgången och fritiden skall funka så bra som möjligt för alla parter och då lönar det sig att lära känna lärarna och de andra föräldrarna.

Jag tycker att du med öppet sinne skall gå till föräldramötet då det blir så dags. Jag hoppas så innerligt att du skulle bli positivt överraskad. Både av en engagerad och välvillig lärare, som förstår att samarbetet med dig är en viktig nyckel för en bra skolvardag. Och av att se hur härlig skolan kan vara idag! Så då inbjudan kommer, hoppas det är en cool inbjudan, så ska du berätta så att alla, också ditt barn hör: "Yess! Ikväll är det föräldramöte!" Det kan bli vackra ringar på vattnet. Lycka till!

Se till att du har passligt intelligenta men avväpnande jokes för alla viktigpettrar. Våga fråga uppriktiga frågor med glimten i ögat när nån som fått för sej att livet e allvarligt. Säg ifrån sakligt men på skarpen när nån börjar föreslå genusmedveten slöjd el annat dylikt som ingen fan bryr sej om. Sist men inte minst, var där för ditt barn. Då klarar du dej ganska bra

Skippa insamlingen av pengar, vilket borde ha stoppats för länge sen, så behövs inte heller föräldramöten!

Ou yeah... vet inte varför det blir så alla goda intentioner till trots, men föräldramötena är bara sååå jobbiga! Som tur har vi en fantastisk lärare och faktiskt också en klasskassa så man slipper baka. Men ändå...Och jo, det ÄR viktigt och bra att lära känna de andra föräldrarna, men ändå pinsamt.

Föreslå att man istället för att baka och antasta bekanta skulle kunna betala in en summa på ett konto, varefter du får arga blickar samt blir informerad om att ALLA älskar att baka och man nog har tid
Efter 5 år av möte med denna agenda har vår familj bestämt sig att skippa dessa möten

Om man vill kan man ju sitta ganska tyst och bara lyssna på läraren, som berättar om hur de arbetar i klassen, varför de sitter i U-form, parvis, gruppvis eller hur de nu sitter, hur de första veckorna har gått och vad de har framför sig under läsåret. Värt en timme eller två alla gånger, om du är lite heller intresserad av ditt barns skola.

Gå med öppet sinne, ställ frågor.tex vad betydet genusperspektiv i slöjd (det kunde jag ha frågat) och var hövlig, ge rum åt andra också. Det finns tråkigare o mindre viktiga möten, en gång per halvår är inte en så stor uppoffring. Man kan se det som en inofficiell kvslitetskontroll på skattemedlens användning.vsd får barnen för våra skattemedel, skrytkvadratmeter eller kvalitativ undervisning

Toppen artikel! Du kan ställa alla frågor du vill allt från undervisningen om barnet får jobba framåt i egen takt eller om alla följs åt, diskutera maten /portionsstorleken får dom ta mera?
Språk- börjar dom med lite finska och engelska redan från ettan? Mellanmål- skall det skickas med hemifrån?


Tycker att du ska ta upp frågan om vad skolan tänker göra åt den där lilla ligisten som kastar de andra barnens mössor upp i trädet varje rast. Det är sådana frågor man borde ta upp, praktiska frågor om barnens trygghet.

Om du inte kan komma på någon annan orsak till varför du skulle gå på föräldramöte, så gå åtminstone dit och träffa ditt barns lärare. Om du haft barn på dagis har du kanske vant dig vid att utbyta några ord med dagvårdarna två gånger om dagen. Då ditt barn börjar skolan försvinner den dagliga kontakten. Så gå och titta vem den där typen är som skickar en massa Wilmameddelanden åt dig.

Jag brukar förutom de skolvisa mötena även ordna ett par klassmöten samt några personliga möten med föräldrar varje läsår. Ni sköter det bäst, vad bäst vad ni ska göra, är dock vad de flesta föräldrar brukar säga. Med undantag för de som i stället är missnöjda med allt och vill detaljstyra allt. Men jag måste som lärare säga att bland det tristaste som finns är att gå på föräldramöten för mina egna barn…

Lärarna vill ditt barns bästa lika mycket som du. Så fråga när du inte förstår hur något fungerar, finns bara bra frågor.

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP