Hoppa till huvudinnehåll

Har du alltid kört fel på Ring I? - Fem tips i rusningstrafiken

Regnväder genom bilfönster
Kör du rätt på ringvägen? Regnväder genom bilfönster Bild: Mikael Crawford/Yle Regnigt väder,Trafikväder,trafik,rusningstrafik

Om alla bilister körde skickligare skulle rusningen på Finlands livligaste väg lätta och bilisterna nå sitt mål snabbare. Ett tips från Trafikverket är att använda den vänstra filen.

Det är förstås Ring I som är landets livligaste väg, och tillsammans kunde vi lätta på rusningen. Vi har samlat trafikcentralchef Mika Jaatinens bästa tips på hur vi smidigare kan susa fram över Ring I.

1. Håll långa säkerhetsavstånd!

När det är mycket bilar på vägarna blir säkerhetsavstånden kortare. Det leder till onödiga inbromsningar. När den första i kön bromsar måste nästa också bromsa, men på grund av fördröjning i reaktionsförmågan blir det en längre bromssträcka för den andra bilen.

Den tredje bilen i kön bromsar ännu längre. På så vis mångdubblas inbromsningstiderna, och det som från början var löpande trafik blir grötigt och knyckigt.

Slutsats: Varje bilists restid förlängs med för korta avstånd.

2. Bromsa inte i onödan!

Om säkerhetsavstånden är tillräckliga behöver bilen som ligger bakom inte ha en tung bromsfot. På så vis sparar ringvägsbilisterna inte bara tid, utan också nerver, påkörningar, bensinkostnader och de sparar till och med på utsläpp.

Säkerhetsavståndet är tillräckligt om föraren inte behöver bromsa, utan kan justera hastigheten och avståndet endast genom att använda, och inte använda, gaspedalen.

Ring I i Västra Baggböle.
Håll till vänster på Ring I. Ring I i Västra Baggböle. Bild: Yle/Jonas Blomqvist västra baggböle

3. Håll till vänster!

Trafikverket menar att den vänstra filen används för sällan vid byggarbetsplatserna längs Ring I. Från Gårdsbacka och västerut håller bilister mest till höger.

Om det finns utrymme på den vänstra filen - flytta modigt över. Om du inte är på väg till en utfart till höger, är det smartaste valet under rusning att hålla till vänster, påminner Trafikverket.

Så med Trafikverkets välsignelse får den vänstra filen på Ring I användas också till annat än bara omkörningar. Det gagnar alla bilister att alla filer används, på så vis ryms det helt enkelt fler bilar på vägen.

4. Stanna inte när du kommer från en infartsled!

Om de bilister som kör rakt använder den vänstra filen är det lättare att ansluta sig till ringvägen. Vichtisvägen och Tavastehusleden har inte accelerationsfilerna i bruk på grund av byggarbeten.

Trafikverket menar att det är svårare att ansluta sig till Ring I vid dessa ställen, men att stanna ökar olycksrisken så det bör man inte göra.

5. Ge plats vid infartsleder!

Om alla filer är packade och kön ringlar sig fram är det bra att tänka på blixtlåstekniken, det vill säga: släpp in bilar från infartslederna, även om de skulle komma framför dig själv.

När alla bilar kommer ut på trafikleden underlättar det att följa regel nummer ett: håll säkerhetsavståndet!

Elina Jämsen / Yle Helsinki