Hoppa till huvudinnehåll

Innovativa lag och spännande gästartister i tredje säsongen av På resande not

Thomas Lundin bjuder in till tredje säsongen av På resande not.
Thomas Lundin leder tredje säsongen av På resande not. Thomas Lundin bjuder in till tredje säsongen av På resande not. Bild: Dan Gustafsson på resande not,Yle Fem,Thomas Lundin

Den musikaliska frågesporten På resande not är tillbaka med en tredje säsong, nya vinstsugna lagmedlemmar och nya gästartister med koppling till Eurovision Song Contest.

Programledaren Thomas Lundin basar över 16 nya avsnitt av den musikaliska frågesporten där kända finlandssvenskar i tvåmannalag tävlar om vem som vet mest om Europa. Lagen leds på väg av gamla arkivpärlor och frågorna kretsar kring allt från geografi, historia och sport till film, mat och kungligheter.

Innovativa lag

- Vi har igen haft lyckan att få med roliga och kunniga lagmedlemmar, människor som generöst bjuder på sig själva och som sprider både kunskap och glädje, säger Thomas Lundin. Det är fascinerande att följa med hur lagen ibland via helt oväntade omvägar lyckas resonera sig fram till rätt svar.

I årets lag tävlar Hannele Mikaela Taivassalo & Marco Luponero, Mikaela Ingberg & Mårten Svartström, Carola Sarén & Dan Granqvist, Eva Kela & Kasper Ramström, Nina Åström & Riko Eklundh, Peppe Öhman & Fred Forsell, Niki Westerback & Pale Olin och Sofia Torvalds & Kim Herold.

Större satsning på musiken

I tredje säsongen har vi ytterligare utvecklat musiken. I första säsongen ackompanjerades gästartisten av Calle Pettersson på piano, i andra säsongen hade vi den briljanta multi-instrumentalisten Zarkus Poussa på trummor tillsammans med två andra musiker. I säsong tre bjuder vi på ett husband som består av kapellmästaren John Grönvall på keyboard, Niklas Mansner på gitarr, Anssi Växby på bas och Toon Verheyen på trummor. Husbandet gör nya, lite oväntade och annorlunda arr på bidragen.

- Det känns lyxigt att ha ett helt band som sitter med på scenen genom hela programmet och reagerar på det som händer, säger Thomas Lundin. Flera av våra gästartister berömde husbändet, tyckte att det var roligt att samarbeta med dem och en ville ta dem med sig på turné i Sverige.

Årets gästartister är Jari Sillanpää, Jannike Sandström, Jennie Von Storbacka, Emma Salokoski, Oscar Zia, Peter Hägerstrand, Simon Zion, Krista Siegfrids, Alexander Rybak, Pappas Eget Band, Laura Voutilainen, Shirley Clamp, Molly Rosenström, Sonja Biskop, Douglas Pashley och Anna Sahlene.

- Vi är glada över att ha fått en så stor bredd på artisterna den här gången. Vi har förstås igen lyft fram våra egna, finlandssvenska artister och dessutom både finska och nordiska toppnamn.

Husbandet fotograferat ovanifrån
På resande nots eget husband ur fågelperspektiv. Husbandet fotograferat ovanifrån Bild: Dan Gustafsson 6277 6601 000,Yle Fem

Rekordstor publik

Alla 16 program spelades in i juni, inför stor och entusiastisk publik. Totalt hejade nästan 750 personer på lagen under en eller flera inspelningar.

- Det var spännande att se hur snabbt bandningarna fylldes med folk, säger Thomas Lundin glatt. Vi gick ut med info i På resande nots Facebookgrupp i april och redan samma dag började anmälningarna strömma in. Det känns som ett bra bevis för att programmet har slagit igenom, att publiken var alert och anmälde sig genast.

Frågesport för ett mera enat Europa

- Det är jätteroligt att vi fick göra en tredje säsong, säger Thomas Lundin. Som medielandskapet ser ut i dag var det absolut ingen självklarhet.

- Även om vi gör ren och skär underhållning och hoppas att tittarna tävlar vilt hemma i sofforna har vi också en djupare tanke med På resande not. Europa har förändrats mycket under de här fem åren vi har jobbat, först med förberedelser och planering och sedan med första och andra säsongen. När vi började planera de första programmen såg Europa helt annorlunda ut. I dag drar en våg av främlingsfientlighet genom Europa, flyktingkrisen har blivit konkret och kommit nära och människor som har som mål att bygga murar runt Europa polariserar viktiga frågor. Även om vi är ett underhållningsprogram har vi som målsättning att peka på likheterna istället för på olikheterna och sprida kunskap om varandra istället för att elda på fördomarna.

På bilden från vänster Alexander Ryback, Toon Verheyen, Annsi Växby, John Grönvall och Niklas Mansner.
Alexander Ryback, en av säsongens glada gästartister. Här tillsammans med husbandet, fr.v. Toon Verheyen, Annsi Växby, John Grönvall och Niklas Mansner. På bilden från vänster Alexander Ryback, Toon Verheyen, Annsi Växby, John Grönvall och Niklas Mansner. Bild: Dan Gustafsson Yle Fem,toon verheyen,Anssi Växby

På resande not (säsong 3) är den stora underhållningssatsning på Yle Fem hösten 2016 och sänds lördagar kl. 21.00 med början den 3 september.

Text: Jessica Jensen

Nyligen publicerat - Yle Fem