Hoppa till huvudinnehåll

Matilda Gyllenberg: Tvinga ringa!

Matilda Gyllenberg
Matilda Gyllenberg. Matilda Gyllenberg Bild: Yle/Parad Media efter nio

Mitt jobb går ut på att boka gäster till ett TV-program.

När ni ser kända och okända personer intervjuas i studion, så är det jag eller någon av mina kolleger som ringt till dem och bett dem komma.

Oftast går det lätt, personerna blir glada över att bli tillfrågade och vill gärna synas i TV. Ibland får man övertala, någon gång till och med böna och be. Ibland tar vi upp svåra saker i programmet, som sjukdom eller död. Då kan det kännas otäckt att lyfta luren och säga att man vill att någon ska komma och fläka ut det svåraste i livet. Frestelsen är stor att skicka ett sms istället.

I den generation som är ung nu verkar telefonskräcken vara ett ganska stort problem. De ringer inte till varandra, utan all kommunikation sker via skriven text och bilder. Tröskeln att ringa upp en person för att till exempel göra research för ett skolarbete kan bli enormt hög och skräckinjagande.

Om det här vittnar nästan alla författare jag pratat med – skolelever som tar kontakt via e-post och i praktiken ber författarna att skriva skolarbeten om sig själva.

Det kan bli ganska komiskt, när någon skickar en lista med frågor till en känd person: Hej, kan du svara på följande frågor till mitt skolarbete. Men jag tror inte alls att det är ett tecken på bristande respekt från skolelevens sida. Jag tror det är ren och skär skräck för att lyfta telefonluren.

Finlandiaprisvinnaren Maria Turtschaninoff skrev nyligen att också vi journalister allt oftare gör oss skyldiga till att sköta alla kontakter via e-post eller sociala medier.

Det sägs att också det skrivna ordet är på väg ut, att bildernas tidevarv står för dörren. Om det här talar till exempel museichefen Janne Gallen-Kallela Sirén. För oss som jobbar med både skrivna och talade ord känns det ju lite otrevligt.

Men framför allt blir livet besvärligt för de unga vuxna som inte vågar ringa till okända personer, och som har telefonen till hands dygnet runt men använder den till allt annat än att ringa med.

Föräldrar gör sina ungdomar en björntjänst genom att ställa upp på att ringa och boka läkartider och arrangera hobbyer för deras del. Tvinga dem att ringa själva!

Efter Nio om arbete, den 5 september i Yle Fem samt på Arenan.