Hoppa till huvudinnehåll

Orkanen Hermine drog över Florida - skadorna mindre än väntat

Orkanen Hermine
Orkanen Hermine har lämnat hundratusentals hushåll utan el. Orkanen Hermine Bild: EPA/ NASA EARTH OBSERVATORY / HANDOUT orkanen hermine

Orkanen som är den första i Florida på årtionden, har dödat en person och orsakat elavbrott och översvämningar samt stängt vägar. Skadorna är allvarliga men mindre än väntat.

Orkanen Hermine slog till mot Florida tidigt i morse lokal tid.

En hemlös man har dött då ett träd föll över honom i distriktet Marion i mellersta Florida. Vindbyar på 130 km/h blåste upp stormvågor som ledde till översvämningar vid delar av kusten.

I staden Cedar Key uppmättes rekordhöga vågor och vattnet steg stundvis nästan tre meter, enligt den nationella vädertjänsten.

Nedgraderad till tropisk storm

Hundratusentals hushåll har varit utan el, fler platser har varit översvämmade och vägar har stängts av. I delstaten Florida utfärdades undantagstillstånd på grund av orkanen.

Sedan Hermine har nått inlandet har den avtagit i styrka och nedgraderats till en tropisk storm. Delstaten hade förberett sig på ännu värre skador men det allra värsta har uteblivit.

Redan innan Hermine nådde Florida, bröt stormvindarna elektriciteten i 70 000 hushåll i delstatens huvudstad Tallahassee och tusentals andra ställen längs med kusten.

Hermine fortsätter nu över delstaten Georgia mot norra och södra Carolina. Också delstaterna Georga och Norra Carolina har utfärdat undantagstillstånd.

Lindrigaste typen av orkan

Hermine är placerad i kategori ett, den lindrigaste typen av orkan.

Delstatens huvudstad Tallahassee har klarat sig undan orkaner sedan orkanen Kate för drygt 30 år sedan. I oktober 2005 härjade orkanen Wilma på Floridas spets, i området Everglades. Wilma tog livet av fem personer och förorsakade materiella skador för 23 miljarder dollar.

Källor: BBC, Yle