Hoppa till huvudinnehåll

Senaste i astmahärvan: Norge forskade i medicinering av friska

Norska skidåkare
Den norska längdåkningen har varit hårt prövad sedan Martin Johnsrud Sundbys avstängning. Norska skidåkare Bild: EPA/VALERIE BLUM sport,skidor,skidåkning,Petter Northug

Det norska skidförbundet ville starta ett forskningsprojekt år 2011: hur reagerar längdåkare som får astmamedicin? Det verkar som om man var ute efter en orsak för att inleda medicinering, säger Stein A. Evensen, professor i medicin, till norska VG.

Det fortsätter storma inom den norska längdåkningen. VG har stått för flera avslöjanden den senaste tiden. På fredag kom ett till: Norges landslag och den så kallade Olympiatoppen bad om att forska i astmamedicineringens effekter för några år sedan.

I en ansökan till kommittén för sjukvårds- och medicinsk forskningsetik skriver landslaget att man vill studera lungorna hos 25 längdåkare och skidskyttar under ett höghöjdsläger. De skulle få astmamedicin, oavsett om de var sjuka eller inte.

I ansökan står det att utövarna vill testas oavsett om projektet får grönt ljus eller inte. Det luktar illa, tycker Evensen, som säger att finländska antidopningschefen Timo Seppälä träffar huvudet på spiken.

– Han säger att det inte finns något tvivel om att det är för att öka prestandan, säger Evensen till VG.

Godkändes till slut – pågår fortfarande

Trots att den etiska kommittén enhälligt sade nej till projektet godkändes undersökningen till slut, efter ett par omgångar i kommittén.

VG skriver att liknande undersökningar utförs än i dag, och har utförts i 20 års tid. Landslaget hade inlett underökningarna mycket tidigare än år 2011. Målet var bara att systematisera resultaten då man skickade iväg ansökan.

Evensen är starkt kritiskt till projektet, och menar att man inte visat omsorg eller omtanke. Projektet kunde skada idrottare på lång sikt, det tänkte förbundet inte alls på, menar Evensen.

”Behöver inte vara expert för att reagera”

Astmaexperten Kai-Håkon Carlsen var ansvarig för forskningsprojektet och menar att man inte var ute efter att undersöka om preparaten ledde till bättre prestationer ute i spåren. Evensen tvivlar.

– Man behöver inte vara astmaexpert för att reagera på att friska, symptomfria människor blir ombedda att ta mediciner, säger Evensen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport