Hoppa till huvudinnehåll

Gropiga vägar i Mjölbolsta - ”som ett tvättbräde att köra där”

Mangårdsvägen vid Mjölbolsta i Raseborg är full med gropar.
Mjölbolstabor kör på gropiga vägar som inte åtgärdas. Mangårdsvägen vid Mjölbolsta i Raseborg är full med gropar. Bild: Niklas Weckman gropar i vägen,Raseborg,vägar

Än har inte dammet lagt sig i Mjölbolsta efter att plankorsningar stängdes och trafiken dirigerades om. Sandhögarna är borta men vägarna är fortsättningsvis fulla med gropar.

Mjölbolstabon Niklas Weckman säger att vägarna är lika gropiga som tidigare, om inte värre.

- Groparna är ett par centimeter djupa. Vägbottnet är framme så det borde nödvändigtvis sättas någon finare sand på.

Karta över vägar i Manngård.
Det har gjorts många ändringar i trafiknätet i Mjölbolsta. Plankorsningar har stängts och en ny underfart har byggts. De nya vägarna syns inte på kartan. Karta över vägar i Manngård. Bild: Yle mjölbolsta

Weckman vet inte vem det är som borde åtgärda vägytan.

- Det är inte Destia, men är det entreprenören? Jag har ringt runt men inget verkar hända.

Det är som att köra på ett tvättbräde när man åker där, förklarar Weckman som tippar på att 130 - 140 bilar använder sig av vägarna varje dag.

Inga skyltar och sandhögar på vägarna

När en ny underfart byggdes under järnvägen i Mjölbolsta stängdes fem plankorsningar. Under byggskedet klagade byborna på att de fick dålig information om trafikändringarna.

När Yle Västnyland åkte till platsen möttes reportern av en stor sandhög framför en stängd plankorsning vid Pusesvägen. Det fanns ingen skylt som informerade om att korsningen var stängd och fortsättningsvis är det dåligt med trafikmärken i området, säger Weckman.

Ylebilen har stannat på en sandväg.
En stor sandhög mötte Yle Västnylands redaktionsbil i Mjölbolsta tidigare i somras. Ylebilen har stannat på en sandväg. Bild: Yle/Tove Virta sandväg,Yle,bilar,Mjölbolsta,Raseborg,Västnyland

Informationsgången har inte heller blivit bättre, säger Weckman.

Plankorsningen vid Pusesvägen är nu stängd och där går nu en ny fin väg och det ser Weckman som positivt.

Tidskrävande att köra ut på riksvägen

I somras lyfte byborna i Mjölbolsta fram problemet vid avtaget från riksväg 25. Från och till 25:an ska man nu köra in via Returvägen och där är sikten dålig. Det leder till att bilister får sitta och vänta en stund innan de kan köra ut på riksvägen.

Trafik på riksväg 25 vid Mjöbolsta.
Många lastbilar rör sig på riksväg 25. Trafik på riksväg 25 vid Mjöbolsta. Bild: Yle/Tove Virta långtradare,Riksväg 25,Mjölbolsta,Raseborg,Västnyland

- En del morgnar måste man sitta och ruva i korsningen i fem till tio minuter, säger Niklas Weckman.

Väntetiden beror på hur många lastbilar som kommer från Hangöhållet säger Weckman, som ännu inte har varit med om någon farlig situation i trafiken. Men det är bara en tidsfråga, enligt honom.

Den som ska köra mellan byarna, exempelvis traktorer, måste också köra ungefär 100 meter ut på väg 25, vilket byborna ser som problematiskt.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland