Hoppa till huvudinnehåll

Knapp ledning för herrarna – damerna får jaga

Oskari Mörö
Oskari Mörö och Finland har en liten ledning efter den första dagen. Oskari Mörö Bild: Yle / Tomi Hänninen friidrott,Oskari Mörö,mörö

Efter den första dagens tävlingar i Tammerfors leder Finlands herrar med en poäng före Sverige. I damernas landskamp är det fördel Sverige.

Finlands herrar har förlorat fyra raka landskamper mot Sverige. I år är man ute efter att bryta den sviten och efter den första dagen har man en liten ledning.

Finland har efter elva grenar samlat ihop 114 poäng men avståndet till det svenska laget är bara en poäng.

Det är med andra ord upplagt för ordentligt dramatik då Sverigekampen avslutas på söndag.

Under den första tävlingsdagen tog de blåvita herrarna sex grensegrar där bland annat stafettlaget på 4 x 100 meter löpte nytt finländskt rekord.

Kristian Bäck fick kröna en fantastisk säsong med att vinna herrarnas längdhopp medan David Söderberg tog sin tredje raka seger i slägga.

Protester inledde dagen

För Finlands damer gäller det att få till en riktigt bra andra dag om man ska kunna rå på Sverige. Efter den första dagen leder Sverige med 105,5–99,5.

Damlandskampen inleddes med protester på 100 meter häck. Sverige vann den grenen med 12–10 men startanordningen fungerade inte som den skulle och efter flera protester valde tävlingsledningen att låta Lotta Harala själv springa om loppet.

Harala klockades för 13,63 och den tiden räckte till en fjärde plats. Det gav också Finland poängövervikt i grenen.

Finlands damer tog tre grensegrar under den första dagen.

Resultat:

Herrar: Finland – Sverige 114–113
Damer: Finland – Sverige 99,5–105,5