Hoppa till huvudinnehåll

NFL-spelare fortsätter protestera – "Jag tänker inte stå upp och visa stolthet för ett land som förtrycker svarta människor"

Colin Kaepernick spelar amerikansk fotboll på toppnivå.
Colin Kaepernick har fått till stånd en vild diskussion i USA. Colin Kaepernick spelar amerikansk fotboll på toppnivå. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Colin Kaepernick,NFL,amerikansk fotboll

Polisen hotar att bojkotta San Francisco 49ers hemmamatcher i NFL i amerikansk fotboll. Orsaken är att lagets quarterback Colin Kaepernick fortfarande protesterar när nationalsången spelas.

Kaepernick vägrar stå upp när den amerikanska nationalsången spelas som en protest mot de mörkhyades ställning i USA. För en vecka sedan ställde Kaepernick sig inte upp under den amerikanska nationalsången och i torsdags stod han på knä.

Den 28-åriga spelaren har meddelat att han kommer att fortsätta att protestera tills han ser en förbättring i förhållandet mellan människor av olika typer av etnisk bakgrund.

– Jag tänker inte stå upp och visa stolthet för ett land som förtrycker svarta människor, sade Kaepernick tidigare enligt CNN.

– För mig är det här större än fotboll och det skulle vara själviskt av mig att låtsas som ingenting. Det är kroppar på gatorna och folk med betald ledighet kommer undan med mord.

Polisen skrev brev och hotade med bojkott

I ett brev skrev polisen i Santa Clara att Kaepernick påstått att polisen får betalt för att mörda minoriteter. Polisen beskyller också 49ers för att inte ha fått fason på Kaepernicks beteende. Ett exempel är att Kaepernick på träning varit tillåten att ha på sig strumpor som haft en gris med polishatt på sig som motiv.

– 49ers organisation har inte gjort någonting för att stoppa Kaepernick från att fortsätta uttrycka sig felaktigt och hetsande, skrev polisen.

Vanligtvis finns runt 70 poliser på jobb vid arenan då 49ers spelar hemmamatch.

Fick stöd av andra spelare

Kaepernicks lagkamrat Eric Reid har också deltagit i protesten, som inte bara begränsar sig till spelare i 49ers. Jeremy Lane som representerar Seattle Seahawks steg inte upp då nationalsången spelades under en match i Oakland.

Protesten har bildat två läger där vissa står med Kaepernick och andra är strikt emot honom. Över 53 000 namn har samlats in för att NFL skulle straffa Kaepernick, medan en del krigsveteraner har visat stöd för honom. NFL rekommenderar att spelarna står under nationalsången men poängterar att det inte är ett krav.

Här är brevet i sin helhet: NBC Bay Areas webbplats