Hoppa till huvudinnehåll

Positivt föräldraskap hjälper i vardagen: "Viktigt att visa att jag är glad över att du är där"

Barn som pussar en bebis.
Barn som pussar en bebis. Bild: CC / Yogi puss

Hur ska man göra för att hantera vardagsstressen i en barnfamilj? Och hur hitta sina styrkor så att vardagen blir lättare? Det kan föräldrar i Åboland lära sig mer om under en kurs i positivt föräldrarskap, som ordnas av Folkhälsan i höst.

Kursen är en del av ett större nationellt forskningsprojekt, "Styrka, glädje och medkänsla". Meningen forskningsprojektet är att hitta nya verktyg för att öka välmåendet i familjer. Med i forskningen är flera forskare, forskningen leds av barnneuropsykolog, FD Åse Fagerlund.

Kurserna i positivt föräldraskap för familjer med barn i lågstadieåldern ordnas både i Åboland och Nyland. I Åboland träffas en grupp i Pargas och Åbo.

Kamratstöd och praktiska övningar

Saija Westerlund-Cook vid Folkhälsan leder föräldragrupperna i Åboland.

- Vi hoppas att föräldrarna som deltar i kursen känner att det är en fin möjlighet att få delta. Att man får kamratstöd av varandra och lär känna andra som är i samma situation, säger Westerlund-Cook.

Bild på Saija Westerlund-Cook
Saija Westerlund-Cook. Bild på Saija Westerlund-Cook Bild: Yle/ Nora Engström westerlund-cook

Under den 8 veckor långa kursen ordnas träffar med olika teman och då får deltagarna träffa de andra föräldrarna som deltar i kursen. Kursdeltagarna får praktiska övningar och verktyg för att hantera stressfyllda situationer i familjen och vardagen. De här övningarna baserar sig på nya rön inom forskningen kring positiv psykologi.

- Kursen ger konkreta råd och knep för hur man kan hantera stressfyllda situationer i vardagen, berättar Westerlund-Cook.

Fysiologiska stressnivån testas under kursens gång

Under kursens gång testas också föräldrarnas fysiologiska stressnivåer på olika sätt, samtidigt som man fyller i en formulär på en mobilapplikation. På det sättet kan man ta reda på vilka situationen i vardagen som orsakar stress och vilka situationer som får en att slappna av. De här testerna är en del av forskningsprojektet.

Bild på kort som används på kurs i positivt föräldraskap
Bild på kort som används på kurs i positivt föräldraskap Bild: Yle/ Nora Engström positivt föräldraskap projekt,Samfundet Folkhälsan,föräldraskap

- Vi ser det som ett stort bonus för deltagarna. Man får fakta om hur man mår och om sin stressnivå. Vi gör för- och eftermätningar och på det sättet får vi data för forskningen. Men vi har också själva testat de här olika instrumenten och exempelvis är appen lätt att använda. Med hjälp av den kan man exempelvis se en orsak till varför man är irriterad, exempelvis att man också har varit hungrig och trött då, så det skulle kanske ha varit dags för en matpaus, konstaterar Westerlund-Cook.

Inte meningen att vara flåshurtig - utan att uppskatta små saker i vardagen

Meningen med kursen är inte att blåsa bort alla problem och all stress, utan att ge verktyg för att hantera stressen, säger Westelund-Cook.

Barn gungar.
Barn gungar. Bild: Stocksnap.io/Alicja Colon föräldraskap

- Vardagen är stressig, men redan det att man stannar upp och uppskattar de små stunderna och får syn på dem så ger energi. Det är inte meningen är att det är flåshurtigt, som att "nu ska vi ha det mysigt och visst har vi roligt!", utan att man ser varandra och visar att jag är glad över att du är här, förklarar Westerlund-Cook.

Under kursens gång gör man också ett test, där man får veta ens styrkor i personligheten. Meningen är att man lär sig om sig själv genom det positiva, inte det negativa.

- Vi har olika personligheter och är bra på olika saker. Om vi använder våra egna styrkor på bästa möjliga sätt så gör det att vardagen löper bättre och då mår vi också bättre, konstaterar Westerlund-Cook.

Folkhälsan tar som bäst emot anmälningar på webben, där det också finns mer information om projektet.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland