Hoppa till huvudinnehåll

Finländaren kastar bort mat för 125 euro per år

Mängden mat en finländare kastar bort varje år
Så här mycket mat - 24 kilogram - kastar en genomsnittsfinländare bort varje år. Mängden mat en finländare kastar bort varje år Bild: Yle / Markku Rantala Matsvinn

I Finland kastar man bort 24 kilogram mat per person per år. Det kostar både pengar och resurser.

- Vi kastar bort fullt ätbar mat, och det är ett problem, säger Lisbeth Eriksson, hushållsrådgivare på Marthaförbundet och projektledare för Svinnkampen.

Det enklaste knepet för att minska svinnet är att planera bättre, säger hon.

- Börja med att inventera matförråden, och ta en bild av kylskåpsinnehållet innan du far iväg till jobbet. När du kommer hem är du trött och kommer kanske inte ihåg vad du har, och då köper du kanske mycket, säger Eriksson.

Hon säger att man också ska använda sina sinnen. Vi slänger till exempel mjölk genast då bäst-före-datumet är passerat, trots att den ännu går att använda. Man ska också försöka använda hela råvaran och sedan vara kreativ i köket. Dessutom kan man fundera på sina egna vanor

- Om du alltid kastar bort till exempel sallad kan du ju fundera på om du verkligen behöver köpa det. Då undviker vi att slänga var femte matkasse som vi enligt Statistikcentralen gör.

Svårt att utvärdera sig själv

Helleke Heikkinen, som besökte festivalen tycker att det är svårt att utvärdera hur mycket man sist och slutligen kastar bort.

- Man tänker väl alltid om sig själv att man inte kaster bort så mycket, men i verkligheten är det antagligen inte sant. Jag försöker undvika att kasta bort så väldigt mycket, men säkert händer det när det kommer till färskvaror som grönsaker eller liknande.

Hon tycker att det är bra att man uppmärksammar hur mycket mat som kastas bort.

- Jag kom hit för att jag tycker att återvinning är ett viktigt tema. Jag har också gått till den nya restaurangen i Lappviken som gör mat av matsvinn, och jag har använt appen Resq, säger Heikkinen.

App hjälper restauranger hitta kunder

Resq är en app där restauranger kan nå kunder som vill köpa deras matsvinn.

- Vi försöker rädda mat från restauranger, hotell och caféer. Om det blir någon överbliven mat som fortfarande är i bra skick den dagen så kan man köpa den direkt i vår applikation eller på vår nätsida. Sedan kan man avhämta maten och värma upp den, säger Tuure Parkkinen, vd för Resq-club.

Appen har kontakt med 200 restauranger i Finland, 100 av dem i Helsingfors.

- Speciellt singelhushåll kastar bort mycket mat. Kanske är portionerna för stora, kanske man inte orkar laga mat den dagen. Då kan man köpa mat via vår app till nedsatt pris, säger Parkkinen.