Hoppa till huvudinnehåll

Finlands flickor överlägsna – skidkille från Lovisa slog svenskarna på löpbanan

Kevin Lindholm vann 3000 meter i pojkarnas Sverigekamp 2016.
Kevin Lindholm etta på pojkarnas 3000 meter i regniga Tammerfors. Kevin Lindholm vann 3000 meter i pojkarnas Sverigekamp 2016. Bild: Yle/Janne Isaksson kevin lindholm

Finland tog en seger juniorkamperna i Sverigekampen i Tammerfors. Flickorna drog tidigt upp en ointaglig ledning, medan skidåkaren Kevin Lindholm starkt bidrog till att pojkarna nästan kom ikapp.

Finlands flickor har säkrat sin tredje raka seger i Sverigekampen. Inför stavhoppet och 4 x 400 meter som avgjordes på söndagseftermiddagen ledde Finland med över 30 poängs marginal och vann till slut med 34 poäng.

Bland pojkarna var det däremot spännande in i det sista. Inför den avslutande grenen ledde Sverige med en poäng och då det även blev blågul seger i långa stafetten vann man pojklandskampen.

”Lossnade ganska bra”

En som bidrog till att Finland nästan kom ikapp svenskarna under den andra tävlingsdagen var Kevin Lindholm, som gick in på 3000 meter med den näst sämsta statistiktiden.

Men Lovisa Tor-löparen höll sig hack i häl på ledaren mer eller mindre hela loppet igenom och spurtade sedan förbi Sveriges Abdikhalik Nooh på slutet och vann med tiden 9.15,99.

– Jag visst inte att jag skulle vinna förrän jag kom i mål, jag visste inte alls hur långt svensken låg bakom, så jag sprang helt fullt till slut, berättar Lindholm till Yle Sporten efter landskampssegern.

– Det gick ganska lugnt i början, för mig skulle det hellre ha fått gå hårt från start, men det passade ändå ganska bra att Nooh började öka på farten efterhand och det lossnade ganska bra de sista 100 metrarna fast det kändes tungt.

Huvudfokus på skidåkningen

Lindholm, 17, har skidåkning som huvudgren men har också tagit två raka FM-brons i sin åldersklass på 3000 meter i friidrott. Nu fick han göra landslagsdebut som friidrottare.

– Visst är det skönt att som skidåkare vara här och jävlas lite med friidrottarna, skojar Lindholm. Och att motståndarna är från Sverige gör ju att det känns ännu bättre.

– Och publiken var jättebra, dom hejade på och man fick mera energi när dom hejade.

Hur mycket satsar du på friidrotten?

– Den är bara med här bredvid, svarar Lindholm. Löpningen är den bästa träningen för en skidåkare, konditionen blir så bra.

– Det är nog skidor som jag satsar på men det är alltid jätteroligt att vara med på löpbanan också, så nog kommer jag på nytt om jag blir tillfrågad.

I vinter har Lindholm åldersklassens FM-tävlingar som huvudmål och ifall det blir framgång där kan han få bära Finlands färger även i skidspåren i de nordiska mästerskapen.

– Det skulle vara skönt att vara i landslaget också i skidningen. Och jag tror skidsäsongen blir bra när löpningen funkar så här och konditionen tycks vara i skick.

Resultat:

Finland – Sverige
Pojkar: 97–101
Flickor: 117,5–83,5

Läs också

Nyligen publicerat - Sport