Hoppa till huvudinnehåll

Flyktingfientliga AfD utmanar Merkel i delstatsval

En AfD-anhängare på ett valmöte i Schwerin i Mecklenburg-Vorpommern. "Angie var rädd", står det på t-tröjan med hänvisning till Angela Merkel.
En AfD-anhängare på ett valmöte i Schwerin i Mecklenburg-Vorpommern. "Angie var rädd", står det på t-tröjan med hänvisning till Angela Merkel. En AfD-anhängare på ett valmöte i Schwerin i Mecklenburg-Vorpommern. "Angie var rädd", står det på t-tröjan med hänvisning till Angela Merkel. Bild: EPA / JENS BÜTTNER Tyskland,Alternative für Deutschland,Mecklenburg-Vorpommern,Schwerin

Tysklands förbundskansler Angela Merkel utsätts för ett nytt politiskt test på söndag då det hålls delstatsval i Mecklenburg-Vorpommern.

Det invandrar- och islamfientliga partiet Alternative für Deutschland AfD försöker blir största parti före socialdemokraterna SPD och Merkels kristdemokrater CDU.

I det avgående delstatsparlamentet är SPD störst med 27 mandat följt av CDU (18), vänsterpartiet Die Linke (14), de gröna (7) och ytterhögern NPD (5).

Alternative für Deutschland grundades 2013 och deltog i förbundsdagsvalet samma år, men lyckades inte ta sig över rösttröskeln på fem procent.

I år har AfD haft stora framgångar i delstatsvalen i Rheinland-Pfalz (12,6 procent), Baden-Württemberg (15,1 procent) och Sachsen-Anhalt (24,3 procent).

Merkels regering har haft en liberal flykting- och migrantpolitik som AfD försöker sätta stopp för.

Partiets slogan är "Stoppa asylkaoset - säkra gränserna".

Alla andra partier har uteslutit samarbete med AfD, men en framgång för AfD på bekostnad av CDU i Mecklenburg-Vorpommern kan försvaga Merkels position inför valet till den tyska förbundsdagen nästa år.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes