Hoppa till huvudinnehåll

Henriksson bestört över Migris verksamhet

Anna-Maja Henriksson i riksdagen den 1 juli 2016.
Anna-Maja Henriksson i riksdagen den 1 juli 2016. Bild: All Over Press / Jarno Kuusinen Anna-Maja Henriksson,SFP,Svenska folkpartiet i Finland

Svenska Folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson är bestört över artikeln i söndagens Helsingin Sanomat om Migrationsverkets verksamhet. Enligt artikeln fattar Migri asylbeslut på felaktiga grunder, och med sikte på negativa beslut.

Henriksson kräver nu statsminister Juha Sipiläs svar på frågan vem som utövar press på Migris tjänstemän.

Vem står bakom omvärderingen av säkerhetsläget?

Enligt artikeln har Migrationsverkets omvärdering av läget i vissa länder gjorts på felaktiga grunder. Migris personal skall inte styras av en osynlig hand som vill ha fler negativa beslut, skriver Henriksson i ett pressmeddelande.

- Eftersom Migris direktör uppenbarligen inte vet svaret kräver jag att regeringen förklarar vilka fakta som har legat till grund för omvärderingen av säkerhetsläget i bland annat Irak, Aghanistan och Somalia, säger Henriksson.

Hon konstaterar att den tidigare inrikesministern Petteri Orpo (Saml) bestrider att regeringen skulle ha utövat politisk påtryckning mot Migri. Migri har fattat självständiga beslut i frågan om säkerhetsläget i olika länder, sade Orpo likaså till HS på söndagen.

- Att använda felaktig information är allvarligt. På någons order måste ändringarna ha gjorts, konstaterar Henriksson.

Statsministern: Ingen press på Migri

I programmet Statsministerns frågetimme i Radio Suomi på söndagen kommenterade kommenterade statsminister Juha Sipilä för sin del Migris verksamhet. Han intygade att regeringen inte idkar någonsomhelst påtryckning på verket för att det skulle leverera fler negativa asylbeslut.

Gällande "säkra länder" betonade han att Finland har granskat sin linjedragning i asylspolitiken så att den motsvarar "praxis i övriga nordiska länder". Han medgav ändå att myndigheterna har varit pressade på grund av det exceptionella flyktingläget.

- Jag litar på att felaktiga beslut rättas till, om inte förr så i en rättsinstans, sade Sipilä.