Hoppa till huvudinnehåll

HS: Brådska äventyrar asylbeslut

Två syriska kvinnliga flyktingar.
Två syriska kvinnliga flyktingar. Bild: EPA/FREDRIK VON ERICHSEN anonym asylsökande

Vid Migrationsverket kan brådskan ha lett till felaktiga asylbeslut, skriver Helsingin Sanomat i dag. En anställd säger till tidningen att hen skäms för att jobba på Migri.

Tidningen har intervjuat anställda som tror att de har fattat felaktiga asylbeslut då besluten har fattats i snabb takt.

Inrikesministeriet har i år satt upp högre målsättningar för Migrationsverket. Det innebär att antalet asylbeslut ska vara fler än tidigare.

Enligt Migrationsverkets överdirektör Jaana Vuorio har Migrationsverket inte nått upp till Inrikesministeriets målsättningar.

Flera anställda vid verket säger till HS att arbetsbördan är orimligt stor, och det tröttar ut de anställda. Intervjuerna med de asylsökande blir hafsiga, och då lider flyktingarnas rättsskydd, konstaterar en anställd.

Många nyanställningar

Förra hösten och under början av det här året anställde Migri hundratals nya tjänstemän, många av dem kom direkt från skolbänken. De fick en två veckor lång utbildning som bedömdes som mycket kvalitativ.

Men arbetstakten ökade i och med den stora mängden asylansökningar. Tidigare kunde en intervju med en asylsökande ta fyra till sju timmar, nu varar intervjun högst tre timmar - en tid som bedöms som alltför kort.

14 000 asylsökande väntar fortfarande på besked från Migrationsverket.

Läs också:Migri missar målet - ger sig själv tilläggstid