Hoppa till huvudinnehåll

Li Andersson: Finlands asylpolitik fjärmar sig från rättsstatsprincipen

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson den 1 juli 2016.
Vänsterförbundets ordförande Li Andersson den 1 juli 2016. Bild: All Over Press / Jarno Kuusinen Li Andersson,Vänsterförbundet,politiker,vänsterpartier

Vänsterförbundets ordförande, riksdagsledamot Li Andersson, kräver förändringar i Migrationsverkets verksamhet.

- Situationen på Migrationsverket är ohållbar. Felaktiga beslut kan inte motiveras med att de går att överklaga, säger Andersson.

Helsingin Sanomat skriver att Migri fattar asylbeslut på felaktiga grunder, och med sikte på negativa beslut. Frågan är nu vem det är som som utövar press på Migris tjänstemän.

Migrationsverket meddelade i maj att man omvärderat säkerhetsläget i vissa länder, och att asylsökande från Afghanistan, Somalia och Irak kan skickas tillbaka till sina hemländer. Enligt Helsingin Sanomat har Migrationsverket dock inte kunnat förklara på vilka grunder man ändrat på säkerhetsbedömningarna.

"Vem vet vilka grupper som står näst i tur?"

Andersson är oroad över att Finland håller på att tappa greppet om rättsstatsprincipen.

- Både den skärpta lagstiftningen gällande utlänningar och de nya landsbedömningarna har genomförts under stor politisk press då regeringen har velat reagera på det ökade antalet asylsökande.

Hon är befarar att också andra grupper i samhället - till exempel de arbetslösa, barnen eller pensionärerna - kan råka ut för en liknande lättvindig behandling.

Andersson kräver att beslutsfattandet inom Migrationsverket sätts under noggrannare lupp och att de beslut som i maj fattades om säkerhetsbedömningar återtas.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes