Hoppa till huvudinnehåll

Moder Teresa helgonförklarades

Hundratusentals människor samlades vid Peterskyrkan i Vatikanstaten på söndagen för att följa med när påven Franciskus kanoniserade den hyllade nunnan.

- Vi helgonförklarar saliga Teresa av Calcutta och upptar henne bland helgonen och påbjuder att hon vördas som ett sådant av hela kyrkan, sade påven på latin.

Efter helgonförklaringen bjöd påven på ett annorlunda kyrkkaffe. 1 500 hemlösa personer serverades pizzalunch i Vatikanen.

Moder Teresa, som ursprungligen hette Anjezë Gonxhe Bojaxhiu, föddes i dagens Makedonien år 1910. Hon anslöt sig till ett kloster i Irland och fick namnet Teresa.

Hon blev världsberömd genom att viga sitt liv åt att hjälpa fattiga i Calcutta i Indien. Moder Teresa grundade bland annat flera vårdhem, soppkök, skolor och barnhem.

År 1979 fick hon Nobels fredspris för sina gärningar. Hon avled år 1997 som 87-åring.

Utförde två mirakel

Den romersk-katolska kyrkans kanoniseringsprocess kräver att ett påtänkt helgon har utfört minst två mirakel som kyrkan har godkänt.

Moder Teresa saligförklarades av påven Johannes Paulus II år 2003, efter att det hade slagits fast att hon hade botat en cancersjuk indisk kvinna.

Ifjol banade påven Franciskus vägen för hegonförklaringen när han meddelade att Moder Teresa hade botat brasiliansk man som hade flera hjärntumörer.

Moder Teresa har också fått mycket kritik, både före och efter sin död. Hon anklagades bland annat för att ha tagit emot pengar av diktatorer och för att hygienen var dålig i hennes vårdhem.