Hoppa till huvudinnehåll

Sipilä: Vi utövar ingen press på Migri

Juha Sipilä
Juha Sipilä Bild: EPA/LAURENT DUBRULE juha sipilä

Statsminister Juha Sipilä (C) bestrider att regeringen skulle idka påtryckning på Migrationsverket för att det skulle leverera fler negativa asylbeslut.

Sipilä kommenterade i programmet Statsministerns frågetimme i Radio Suomi på söndagen Helsingin Sanomats avslöjanden om att Migris tjänstemän har så bråttom att de fattar felaktiga beslut i asylfrågor. Migris anställda talade också om att de t o m avkrävs negativa asylbeslut.

- Det finns inget tryck från regeringens sida mot Migri, intygar Sipilä. Slarviga asylbeslut ligger inte i regeringens intresse, sade han.

Han betonade att Finland har granskat sin linjedragning i asylspolitiken så att den motsvarar praxis i övriga nordiska länder. Han medgav ändå att myndigheterna har varit pressade på grund av det exceptionella flyktingläget.

- Jag litar på att felaktiga beslut rättas till, om inte förr så i en rättsinstans, sade Sipilä.

Skäms för att jobba på Migri

Helsingin Sanomat skrev på söndagen om att brådskan vid Migrationsverket kan ha lett till felaktiga asylbeslut. En anställd säger till tidningen att hen skäms för att jobba på Migri.

Tidningen har intervjuat anställda som tror att de har fattat felaktiga asylbeslut då besluten har fattats i snabb takt.

Inrikesministeriet har i år satt upp högre målsättningar för Migrationsverket. Det innebär att antalet asylbeslut ska vara fler än tidigare.

Migrationsverkets överdirektör Jaana Vuorio medger att verket inte har nått upp till Inrikesministeriets målsättningar.

Flera anställda vid verket säger till HS att arbetsbördan är orimligt stor, och det tröttar ut dem.

Intervjuerna med de asylsökande blir hafsiga, och då lider flyktingarnas rättsskydd, konstaterar en anställd.

Många nyanställningar

Förra hösten och under början av det här året anställde Migri hundratals nya tjänstemän, många av dem kom direkt från skolbänken. De fick en två veckor lång utbildning som bedömdes som mycket kvalitativ.

Men arbetstakten ökade i och med den stora mängden asylansökningar. Tidigare kunde en intervju med en asylsökande ta fyra till sju timmar, nu varar intervjun högst tre timmar - en tid som bedöms som alltför kort.

14 000 asylsökande väntar fortfarande på besked från Migrationsverket.