Hoppa till huvudinnehåll

Spa, hotell och flera bostäder ska locka folk till Hangö året runt

Fönster sätts in i Hangö havsbad.
Hangö havsbad tar form. Spabyggnaden ska överlåtas till Regatta Resorts i slutet av året. Fönster sätts in i Hangö havsbad. Bild: Yle/Marica Hildén fabriksudden hangö

Människor som vill möta människor ska liva upp Hangö året om. De ska bli så förtjusta i staden att de vill vara där även då det är mörk och kall vinter. Nya bostäder, ett spa, en tillbyggnad till Hotell Regatta och bättre service ska locka mera folk till Hangö.

Det är Peder Planting, delägare och styrelsemedlem i Regatta Resorts och styrelseordförande för Hotell Regatta, som visionerar om ett Hangö som lockar folk året om.

Det är i Hangö människor vill bo och det är till Hangö de vill återvända. De ska komma dit även på hösten, vintern och våren, inte enbart på sommaren.

Hangö havsbad på Fabriksudden.
Det mesta är gjort på utsidan av Hangö havsbad. Största delen av arbetena sker nu på insidan. Hangö havsbad på Fabriksudden. Bild: Yle/Marica Hildén fabriksudden spa hangö

Det här ska lyckas genom att förlänga sommarsäsongen då man sprider ut evenemang under en längre tid, genom att bygga mera bostäder, utöka antalet hotellrum och genom en gemensam vilja i staden att förbättra servicen.

- Det viktigaste är att människor kommer till människor, säger Planting. Det finns destinationer som man åker till för att vara ensam, men jag tror att man kommer till Hangö för att möta människor.

Därför måste Hangö skapa förutsättningar för att locka människor till landets sydligaste stad. Peder Planting anser att boendet är det starkaste kortet för att få människor till Hangö alla tider om året.

Peder Planting i yogarummet i Hangö havsbad.
Peder Planting i yogarummet i bottenvåningen. Peder Planting i yogarummet i Hangö havsbad. Bild: Yle/Marica Hildén peder planting

Behållare som renar vattnet i bassängen i Hangö havsbads spa.
I bottenvåningen i Hangö havsbad finns simbassängens reningsverk. Behållare som renar vattnet i bassängen i Hangö havsbads spa. Bild: Yle/Marica Hildén fabriksudden spa hangö

Regatta Resorts bygger Hangö havsbad på Fabriksudden med ett spa och tre hus med 43 bostäder. Regatta Resorts planerar också 200 bostäder på Drottningberg.

Hangö havsbad

Regatta Resorts bygger som bäst Hangö havsbad på Fabriksudden i Hangö centrum. Bolaget övertog kontraktet av Hangon Rantakiinteistöt som gick i konkurs.

Spabygget Hangö havsbad kostar åtta miljoner euro och finansieras med privata pengar. Aktierna kostar 12 500 euro.

Aktieägarna får använda bassängdelen året om. Under sommarmånaderna är avdelningen med simbassäng stängd för dem som inte är aktieägare. De kan använda simbassängen nio månader om året.

Tre hus med sammanlagt 43 bostäder på 3 900 kvadratmeter byggs på samma tomt som spabyggnaden.

Fabriksuddens nya bostäder i Hangö ska vara klara i maj 2017.
Ett av husen på Fabriksudden. Fabriksuddens nya bostäder i Hangö ska vara klara i maj 2017. Bild: Yle/Marica Hildén fabriksudden hangö bostäder

Bostäderna har ett pris på omkring 8 000 euro per kvadratmeter.

Sju av 43 bostäder är inte sålda. Det är frågan om de minsta bostäderna som är under 60 kvadratmeter.

Hangöföretaget VN Bygg bygger badinrättningen medan Hartela bygger bostäderna.

Takterrassen på en av bostäderna på Fabriksudden.
Här byggs en takterrass. Takterrassen på en av bostäderna på Fabriksudden. Bild: Yle/Marica Hildén fabriksudden hangö bostäder takterrass

Hangö havsbad överlåts till Regatta Resorts i slutet av året.

Bostäderna överlåts i slutet av maj 2017.

Det finns också 1 500 kvadratmeter byggrätt för en hotellbyggnad som Hotell Regatta uppför mellan spabyggnaden och hotellet.

Hangö kyrka och vattentorn.
Hotell Regatta. Hangö kyrka och vattentorn. Bild: Yle/Marica Hildén hotell regatta

Arkitekterna Tua och Sebastian Cedercreutz ritar annexet intill Hotell Regatta.

Dessutom ska ett annex till Hotell Regatta byggas mellan hotellet och spabyggnaden. Annexet håller på att ritas av arkitekter och inom fyra veckor börjar Hotell Regatta begära in offerter.

Hotell Regatta i Hangö ska bygga till i dungen mellan hotellet och spaet.
Hotell Regatta bygger ett annex där träddungen nu står. Hotell Regatta i Hangö ska bygga till i dungen mellan hotellet och spaet. Bild: Yle/Marica Hildén hotell regatta annex

Tillbyggnaden ska ha omkring 50 rum som är cirka 35 kvadratmeter. Hotellet beräknas kosta fem miljoner euro.

Peder Planting räknar med att locka mera folk till Hangö tack vare tillbyggnaden. Det nuvarande hotellet med 49 dubbelrum är för litet för större konferenser och evenemang.

Det beror på att folk nuförtiden inte vill dela hotellrum, inte ens om man deltar i samma konferens.

- Vi vill uppnå en service som ger en större potential med tanke på vinterhalvåret. Det är inget problem att få folk till hotellet på sommaren.

Simbassängen i Hangö havsbad.
Simbassängen i Hangö havsbad är 25 meter lång och åtta meter bred. Simbassängen i Hangö havsbad. Bild: Yle/Marica Hildén bassäng hangö havsbad

Utsikten då man simmar i Hangö havsbad.
Utsikten från simbassängen. Utsikten då man simmar i Hangö havsbad. Bild: Yle/Marica Hildén bassäng hangö havsbad

Planting är säker på att ett större hotell sätter Hangö på kartan vad gäller evenemang och konferenser.

- Hangö blir mera känt då vi kan ge den här servicen.

Peder Planting vill att alla i Hangö ska ha nytta av den service som hotellet, bostäderna och havsbadet på Fabriksudden och de blivande bostäderna på Drottningberg erbjuder.

Men det innebär också att Hangöborna måste satsa, anser han.

- Restaurangutbudet är futtigt på vintern. Jag hoppas att alla skulle våga investera även under olönsamma perioder, en investering i service ger en bra återbetalning.

Turkisk bastu i Hangö havsbad.
Här byggs en turkisk bastu. Turkisk bastu i Hangö havsbad. Bild: Yle/Marica Hildén hangö havsbad turkisk bastu

Är Hangöborna beredda att satsa och finns viljan?

Planting tror att viljan finns. Han säger att också Hangö stad har visat att staden är beredd att stöda tanken att Hangö ska leva upp året om.

- Man ser redan nu att evenemangen sprids ut och inte enbart ordnas på sommaren. Jag tror att det ena föder det andra. Jag hoppas att det vi gör och det som redan görs i Hangö uppmuntrar alla att dra sitt strå till stacken. Allt som görs för servicen tjänar Hangö.

Utsikt från Hangö havsbads terrass.
Från simbassängen i Hangö havsbad kommer man ut på en terrass som är 500 kvadratmeter stor. Utsikt från Hangö havsbads terrass. Bild: Yle/Marica Hildén fabriksudden hangö

Vem är det som ska marknadsföra Hangö så att folk hittar till staden?

Peder Planting konstaterar att ord förs fram lätt i dag tack vare sociala medier. Alla har samma verktyg som till exempel hotell Regatta eller Hangö stad.

- Om du berättar var du är så kommer jag kanske också dit. Jag tror på filosofin att människor kommer till människor.

Fabriksuddens nya bostäder i Hangö ska vara klara i maj 2017.
Tre hus med 43 bostäder byggs intill Hangö havsbad. Fabriksuddens nya bostäder i Hangö ska vara klara i maj 2017. Bild: Yle/Marica Hildén fabriksudden hangö bostäder

Takterrassen på en av bostäderna på Fabriksudden.
Man har en fin utsikt över Hangö från takterrassen på Fabriksudden Takterrassen på en av bostäderna på Fabriksudden. Bild: Yle/Marica Hildén fabriksudden hangö bostäder takterrass

Planting tror att människor kommer till Hangö för att njuta av en stad som är vacker året om, men det behövs mera än så.

- På vintern kunde flera restauranger hålla öppet. Det skulle vara ett stöd, för vi talar om stora investeringar i bostäder, spa och hotellannex. Om alla drar sitt strå till stacken så blir det bra.

Risto Kyhälä slutar som vd för Regatta Resorts

Risto Kyhälä slutade som vd för Regatta Resorts den 31 augusti. Peder Planting, delägare och styrelsemedlem i Regatta Resorts, förklarar att Risto Kyhälä anställdes för att ro spabygget på Fabriksudden i hamn på två år.

Det blev fyra år för Kyhälä i stället för två år eftersom besvär gjorde att processen drog ut på tiden.

Risto Kyhälä.
Risto Kyhälä. Risto Kyhälä. Bild: Yle/Petra Thilman fabriksudden,Hangö

I våras fick Regatta Resorts veta att Kyhälä slutar som vd i augusti.

- Han skulle ta itu med följande uppdrag, Hangö havsbad är snart färdigt och vi har de flesta bostäder sålda, så det finns egentligen inget mera för honom att göra i det här projektet, säger Planting.

Peder Planting.
Peder Planting. Peder Planting. Bild: Yle/Marica Hildén västnyland

Regatta Resorts anställer ingen ny vd utan bland andra Planting och Peter Lindholm från Hotell Regatta axlar nu ansvaret för Hangö havsbad.Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland