Hoppa till huvudinnehåll

Splittrat Hongkong gick till val

Hongkong bläddrar i listor över kandidaterna som ställer upp i valet.
Hongkong bläddrar i listor över kandidaterna som ställer upp i valet. Bild: EPA val,val (samhälleliga händelser),Hongkong

Hongkongborna har gått till valurnorna för att rösta fram medlemmar till den lagstiftande församlingen.

Det är det första större valet sedan demokratidemonstrationerna år 2014, den så kallade paraplyrevolutionen. Partierna är mycket delade när det gäller relationen till den kinesiska regimen.

Inför valet har framförallt unga aktivister kampanjat för att Hongkong ska bli självständigt, eller åtminstone få hålla en folkomröstning.

- Det här är en mycket avgörande tid. Vi vill säkerställa att vi kan fortsätta göra våra röster hörda, säger den 30-åriga väljaren Sandy, som vill se ett självständigt Hongkong, till AFP.

En demokratiaktivist håller ett tal inför valet i Hongkong.
En demokratiaktivist håller ett tal inför valet i Hongkong. Bild: EPA ALEX HOFFORD Hongkong

Kina har stärkt sitt grepp om den autonoma staden den senaste tiden. Rädslan för ökat kinesiskt inflytande har vuxit, bland annat efter en rad uppmärksammade fall där bokhandlare som har publicerat texter som är kritiska mot Kina har gripits.

Den lagstiftande församlingen har 70 medlemmar, men bara 40 väljs av allmänheten. De övriga väljs av 30 små röstblock som bara representerar en bråkdel av befolkningen. Valresultatet väntas under måndagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes