Hoppa till huvudinnehåll

Tung trafik skrämmer cyklisterna upp på trottoaren i Vasa

Kvinna ute och cyklar.
Kvinna ute och cyklar. Kvinna ute och cyklar. Bild: Yle/Kati Enkvist. cyklist

Hur kommer det sig att vuxna människor cyklar på trottoaren i Vasa? Den frågan ställdes till Yle Österbotten via verktyget Dina hemknutar.

Via Dina hemknutar kan du ställa en fråga som du vill att vi tar reda på svaret på.

- De som är under 12 år får cykla på trottoaren, andra ska inte cykla där, säger överkonstapel Mikael Appel vid polisen.

Appel poängterar de risker som det innebär att cykla på trottoaren.

Mikael Appel, polis i Vasa.
Mikael Appel. Mikael Appel, polis i Vasa. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist mikael appel

- Cyklisterna rör sig fortare än fotgängarna, och cyklisterna utgör en risk också för bilar som kommer ut från infarter och ska korsa trottoaren, säger Appel.

Riskabelt på vägen

Något riktigt entydigt svar på frågan varför så många vuxna cyklar på trottoaren i Vasa är nog svårt att hitta utan att fråga alla cyklister. Men troligt är att de som cyklar på trottoaren gör det eftersom de tycker att det känns för riskabelt att cykla på körbanan.

- Till exempel längs Vasaesplanaden kör det en hel del tung trafik. Hamnar man i suget efter en långtradare eller en buss är det inte bara obehagligt utan också farligt, säger Heli Lintamo på Trafikskyddet.

Breda trottoarer förvirrar

Vasaesplanden och Handelsesplanaden har inte cykelbana, däremot en hel del tung trafik.

På Handelsesplananden är däremot trottoaren på många ställen rätt bred, och det i kombination med den livliga och tunga trafiken gör att många cyklister väljer trottoaren, tror Lintamo.

- Folk kan uppfatta det som att det är tillåtet att cykla där, eftersom det ser ut som en cykelbana.

Heli Lintamo som är trafikskyddets kontaktperson påminner om att vi ska vara extra varsamma i trafiken när skolorna börjar.
Heli Lintamo. Heli Lintamo som är trafikskyddets kontaktperson påminner om att vi ska vara extra varsamma i trafiken när skolorna börjar. Bild: YLE/Elisa Makarevitch lintamo

- Det är kanske något som Vasa stad kunde fundera på - om man kunde ha cykelbana där, säger Lintamo.

På det stora hela tycker både Heli Lintamo och Mikael Appel att Vasa har ett bra nät av cykelvägar - och också riktigt bra cyklister.

Här får du både gå och cykla.
Här får du både gå och cykla. Bild: Yle/Kati Enkvist. cykel- och gångbana,trafikmärken

- Ibland måste man kanske flytta sig en gata uppåt eller neråt för att cykla på cykelväg. Det blir ju knappast mer än några hundra meter extra. Men kanske det är lättjan, bekvämligheten eller brådskan som gör att man då i stället kör på trottoaren, säger Mikael Appel.

Dina hemknutar

Dina hemknutar är ett nytt sätt att göra lokala nyheter tillsammans med publiken. Du sänder in nyhetstips eller frågor och vi på Yle Österbotten tar reda på svaret.

Frågan sänder du enkelt in genom webbformuläret som du hittar längst ner i den här artikeln. Med jämna mellanrum ordnar vi på Yle Österbotten en omröstning bland tre av frågorna vi fått in till Dina hemknutar. Den fråga som vinner går vi vidare med, gärna med hjälp av frågeställaren.

Insamlingen har upphört. Tack alla som bidragit!