Hoppa till huvudinnehåll

Den norska lagkaptenen: Har bara blivit lika utspelade på Tv-spelet Fifa

Tyskland firar segern över Norge i Oslo.
Tyskland firar segern över Norge i Oslo. Tyskland firar segern över Norge i Oslo. Bild: EPA/Jon Olav Nesvold Tysklands herrlandslag i fotboll

Det blev inget EM-slutspel för Norges fotbollsherrar och inte heller när VM-kvalet inleddes imponerande norrmännen. Det norska landslaget blev utspelat av Tyskland och kritiken lät inte vänta på sig.

I EM-kvalet gick Norge som grupptrea vidare till slutspelsmatcher mot Ungern som laget ändå förlorade.

VM-kvalet började med en hemmamatch mot Tyskland. 19 tyska avslut och ett nästan 70 procentigt tyskt bollinnehav inför ett utsålt Ullevaal vittnar om att det i praktiken var spel mot ett mål.

– Bara på TV-spelet Fifa, svarade den norska lagkaptenen Stefan Johansen på frågan om han någon gång blivit så utspelad, enligt NRK.

Müller imponerade

Thomas Müller gjorde två av Tysklands mål och assisterade strax före halvtidsvilan till Joshua Kimmich 2–0-mål.

– Tyskland håller show på Ullevaal. De ger Norge en lektion i vad internationell toppfotboll är, sade NRK-kommentatorn Olav Traaen.

Müller, som var en av skytteligafavoriterna i EM-slutspelet, har inte ännu heller gjort mål i ett EM-slutspel. Utanför EM-slutspelen fortsätter han dock imponera.

– Han jobbar alltid hårt för laget och jag är mycket imponerad av hans insats. Den är alltid oklanderlig, sade backen och lagkamraten i Bayern München, Mads Hummels, om Müllers insats till NRK.

Löw klagade på spelrytmen

Slutresultatet skrevs 3–0 till Tyskland.

– Vi är helt enkelt ett par storlekar för små och då blir det fel att säga att han och han borde ha spelat, för det hade inte förändrat matchbilden på något sätt, sade NRK:s expertkommentator Tom Nordlie.

– De försökte försvara sig med elva spelare, men det var vad vi förväntade oss, sade Tysklands mittfältsstjärna Toni Kroos.

Den tyska förbundskaptenen Joachim Löw tyckte att Tyskland fortfarande kan förbättra sitt spel.

– Spelrytmen var inte helt som vi önskade, vi gjorde planen bred och djup och tvingade Norge att löpa oerhört mycket. När vi upptäcker öppningar sätter vi fart på bollen, konstaterade Löw.

Norges förbundskapten Per Mathias Høgmo har tidigare varit kritiserad och kritiken tystade inte efter den svaga VM-kvalsinledningen. Härnäst står Azerbajdzjan och San Marino för motståndet för Norge.

– Där är målet sex poäng. Då har vi ett bra utgångsläge inför bortamatchen mot Tjeckien i november. Vi vet var vi står, sade förbundskapten Høgmo till NRK.

Nordirland tog viktig poäng på bortaplan

Tjeckien och Nordirland, som spelar i samma grupp som Norge och Tyskland, inledde sitt VM-kval med ett oavgjort 1–1-resultat.

Finland inleder sitt VM-kvalsäventyr på måndagen klockan 21.45 i Åbo. Matchen mot Kosovo sänds i TV2 och på Arenan med start klockan 21.00. Christoffer Herberts står för det svenskspråkiga referatet.

Resultat, söndagskvällens VM-kvalmatcher:

Malta – Skottland 1–5 (1–1)

Norge – Tyskland 0–3 (0–2)
16. 0–1 Thomas Müller
45. 0–2 Joshua Kimmich
60. 0–2 Thomas Müller

Rumänien – Montenegro 1–1 (1–1)

Tjeckien– Nordirland 0–0 (0–0)