Hoppa till huvudinnehåll

Dialektrockaren Rickard Eklund är Solveig von Schoultz-vinnare

Rickard Eklund, vinnare i Solveig von Schoultz-tävlingen 2016.
Rickard Eklund, vinnare i Solveig von Schoultz-tävlingen 2016. Rickard Eklund, vinnare i Solveig von Schoultz-tävlingen 2016. Bild: YLE/Jessica Morney rickard eklund,Solveig von Schoultz-priset

Med en berättelse om minnen och starka bilder från skoltiden har dialektrockaren Rickard Eklund från Vörå tilldelats första pris i Solveig von Schoultz-tävlingen.

Svenska folkskolans vänner har idag delat ut pris i sin årliga litteraturtävling för 30 år fyllda, Solveig von Schoultz-tävlingen. I år gällde tävlingen dikter, och sammanlagt 117 tävlingsbidrag skickades in.

Första pris på 5 000 euro tillfaller Rickard Eklund, Vörå, för en diktsvit som enligt juryn ristat in tiden i både minnen och pulpetlock. Gestaltningen är personlig och politisk med både en mörk och ljus humoristisk stämning. Det gäller att hålla sig innanför ramarna och ändå kan man aldrig vara lättmjölksrätt.

Rickard Eklund har skrivit sedan han var tonåring. Idag skriver han både dikter och låttexter för såväl sin solokarriär som för sitt band Schlagwerk.

Låttexterna har Rickard valt att skriva på Närpesdialekt.

- Det har att göra med att jag upplever att jag är som mest ärlig på dialekt. Det finns inte heller någon modell för hur man ska skriva på dialekt, och man får själv vara med om att skapa en mall för t.ex. hur ett rim ska låta på dialekt.

Att vinna Solveig von Schoultz-tävlingen var enligt Rickard närmast en chockartad upplevelse. Han såg tävlingen som en liten utmaning, och hade ingen tanke på att det skulle gå hela vägen.

Andra pris på 3 000 euro går till Malin Slotte, Helsingfors, för en prosalyrisk diktsvit som väver samman konkreta vardagsbilder och existentiellt djup i en stilla harmoni som ekar mellan raderna. Små, välbekanta platser blir då stadiga fästen för tankens ohejdbara rörlighet.

Tredje pris på 2000 euro tilldelas Camilla Thelestam, Helsingfors, för dikter som närgånget utgår från den lilla detaljen - maskrosfröet, kronbladet, skiljetecknen - och där den stilistiska stramheten utmynnar i en sällsam lätthet.

Hedersomnämnande får Bodil Granö, Esbo, för dikter som omspänner en räcka känslokast från hetta till ljumhet, från virvlande till solkighet, allt framfört med utsökt temperament.

Vinnare i Solveig von Schoultz-tävlingen 2016.
Bodil Granö (hedersomnämnande), Linda Smith (hedersomnämnande), Malin Slotte (II pris) och Rickard Eklund (I pris). Tredjepristagaren Camilla Thelestam kunde inte närvara vid prisutdelningen. Vinnare i Solveig von Schoultz-tävlingen 2016. Bild: SFV/Rabbe Sandelin Svenska folkskolans vänner,Solveig von Schoultz-priset,rickard eklund,Linda Smith

Hedersomnämnande får också Linda Smith, Åland, för dikter som uppvisar en exakt språkbehandling och känsla för livets detaljer. Den på ytan stramt hållna helheten öppnar sig mot sammanhang som är lika hemlighetsfulla som universella.

I juryn satt författaren Mia Franck (ordförande), författaren Peter Sandström samt litteraturvetaren Maria Österlund.

Syftet med SFV:s litterära tävlingar är att främja intresset för att skriva skönlitteratur. Det finns två tävlingar: Arvid Mörne-tävlingen (för under 30-åringar) som instiftades 1986, och Solveig von Schoultz-tävlingen (för de som fyllt 30) som instiftades 2004.

Vartannat år gäller tävlingarna dikter, vartannat år noveller. Arvid Mörne-tävlingen utlyses i oktober, tävlingstiden går ut i mitten av januari, och prisutdelningen sker i maj. Solveig von Schoultz-tävlingen utlyses i januari, tävlingstiden går ut i mitten av april, och prisutdelningen sker i september.

 • Polens president godkänner inte kritiserade lagförslag

  Lagförslagen har fått tusentals polacker att protestera.

  Polens president Andrzej Duda kommer att lägga in veto mot två lagförslag som enligt kritiker skulle urholka landets rättssystem. Lagförslagen har fått tiotusentals polacker att protestera.

 • Valvira: Läkare skriver ut onödigt mycket Panacod

  Läkarna litar i allmänhet på sina patienter.

  Tillstånds- och tillsynsverket Valvira varnar för att en del läkare alltför lättvindigt skriver ut starka värkmediciner. Medicinalrådet Liisa Tolppila vid Valvira säger att polisen och apoteken brukar tipsa verket om misstänkta recept.

 • Satelliten Aalto-1 har skickat sina första fotografier

  Aalto-1 har byggts av studerande vid Aalto-universitetet.

  Ett nytt steg har tagits i finländsk rymdforskning. Satelliten Aalto-1 har skickat sina första bilder till jorden. På bilderna syns danska och norska kustregioner. Det här är den första bilden som har tagits med hjälp av en finskbyggd satellit.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Humans of Rockoff

  Vilka berättelser gömmer sig bakom festivalfolket på Åland?

  Fanny är ensam sjukvårdare på en ö med 475 invånare. Rickard lovade sig själv att aldrig bli som sina föräldrar innan allt gick åt helvete. Och Sebastian har vuxit upp i skuggan av sin tvillingbror. Här är berättelserna som går under huden på Ålands festivalfolk.

 • Fred Negendanck - en estet in i det sista

  Bildkonsten var viktig livet igenom.

  Skådespelaren, koreografen, dansaren och bildkonstnären Fred Negendanck är död. Han avled i går på sjukhus, efter en längre tids svår sjukdom. Skådespelaren Riko Eklundh stod Negendanck närmast de sista åren.

 • Fred Negendanck är död

  Negendanck dog i sin hemstad Helsingfors.

  Skådespelaren och balettdansören Fred Negendanck är död.

 • Mio Lindman: Finsk missunnsamhet gör oss slutna

  Varför är det så viktigt att ingen kommer lätt undan?

  Varför är undertonen så ilsken när man pratar om exempelvis basinkomst eller arbetslösas förmåner i Finland? Varför ses det som viktigast att "ingen ska komma för lätt undan"? Filosofen Mio Lindman funderar på jargongen i samhällsdebatten.

 • Sjundeås kändisar på sommarteaterns scen

  Varggropen är en tvåspråkig pjäs.

  Tre starka Sjundeåprofiler lyfts fram på sommarteatern i Sjundeå i samband med att Finland fyller 100 år. Varggropen-Sudenkuoppa har premiär den 4 augusti.

 • Quiz: Visa hur väl du känner till Helsingfors stadsdelar - visst är du bäst på stan?

  Utmana dina nära och kära - visa vem som vet bäst!

  Helsingfors är indelat i olika områden på två sätt, i stadsdelar och distrikt. Distrikten är bra att ha ur en administrativ synvinkel, men det är stadsdelarna som folk minns. Visst låter det naturligare att säga att man bor i Berghäll än att säga att man bor i det mellersta stordistriktet? Men känner du till stadsdelarna? Vi bjuder på stadsdelsquiz- nu kan du äntligen visa vad du kan!

 • Pier Paolo Pasolinis "mördare" avliden

  Han erkände mordet - och återtog sin bekännelse efter 30 år

  Centralfiguren i ett av Italiens stora kriminalmysterier har avlidit. Pino Pelosi, ungdomsbrottslingen som dömdes för mordet på filmregissören Pier Paolo Pasolini år 1975, dog på torsdagen på ett sjukhus i Rom.

 • Filmrecension: Baby Driver – så bra att den borde vara bättre

  Sommarens snärtigaste actionmusikalaktiga biljaktsfilm.

  Baby Driver är berättelsen om en extremt begåvad ung chaufför som kör flyktbilen för bankrånare. Men är egentligen en snärtig och romantisk actionmusikal. Det är så bra att det är synd att det inte är ännu bättre.