Hoppa till huvudinnehåll

IS förlorade sitt sista fotfäste vid den turkiska gränsen

Turkiska styrkor har intagit ett över 90 kilometer långt gränsavsnitt i Syrien sedan den militära interventionen inleddes för drygt en vecka sedan
Turkiska styrkor har intagit ett över 90 kilometer långt gränsavsnitt i Syrien sedan den militära interventionen inleddes för drygt en vecka sedan Turkiska styrkor har intagit ett över 90 kilometer långt gränsavsnitt i Syrien sedan den militära interventionen inleddes för drygt en vecka sedan Bild: EPA/SEDAT SUNA Turkiet,Syrien,Islamiska staten (IS)

Terroristgruppen IS har förlorat sina sista fästen vid gränsen mellan Syrien och Turkiet.

Jihadisterna har under det senaste dygnet drivits bort från de två sista byar som de kontrollerade vid gränsen.

Det innebär att Turkiet och allierade syriska rebellgrupper på drygt en vecka har erövrat ett 90 kilometer långt avsnitt på den syriska sidan om gränsen.

Avsnittet sträcker sig från gränsstaden Azaz till Jarabulus som turkarna intog för knappt två veckor sedan.

Bjöd inte på motstånd

Jihadisterna som gav upp utan kamp, flydde i stället omkring 10 kilometer söderut från gränsen.

- Allt är slut. IS finns inte längre vid gränsen, säger Människorättsobservatoriets chef Rami Abdel Rahman.

Turkiska medier bekräftar ett Turkiet intog den IS-kontrollerade byn Al Rai på söndagen och att jihadisterna drog sig tillbaka utan att bjuda på motstånd.

Jihadisterna kontrollerade i tre år ett flera hundra kilometer långt gränsavnitt som de använde för att smuggla rekryter, vapen och olja över gränsen.

Förlusten föga överraskande

Kurdiska milisstyrkor har erövrat stora områden vid gränsen av IS under det senaste året och turkarna intog resten efter sin militära intervention i Syrien.

Rami Abdel Rahman säger att de inte var överraskande att IS skulle lämna gränsen utan strider.

- Efter att Manbij förlorades till kurderna sade vi att IS skulle förlora överallt. Så gick det också när Turkiet trängde in i Jarabulus som intogs utan att en enda rebell eller soldat dödades, säger Abdul Rahman.

- IS förlorade eftersom den strider mot den Fria syriska armén, mot kurderna och mot regeringen, tillägger Abdul Rahman som har ett nätverk av människorättsaktivister inne i Syrien.

Karta Jarablus.
Karta Jarablus. Bild: Yle Turkiet,jarablus,Al-Bab,Manbij,Eufrat,Syrien,Aleppo,kartor

Raqqa enda IS-kontrollerade staden i Syrien

Efter att IS förlorade deń historiska staden Palmyra tidigare i år så kontrollerar jihadisterna inte längre någon annan större stad i Syrien än Raqqa.

Jihadisterna som har förskansat sig i provinshuvudstaden är under allt hårdare tryck även där på grund av kurdiska milisstyrkor som nu står endast ett trettiotal kilometer från staden.

Kurderna som får flygstöd av USA har varit anmärkningsvärt framgångsrika i sin kamp mot IS.

Nu har kurderna ändå stött på motvind när Turkiet har tagit över ett gränsavsnitt som kurderna eftertraktade för att kunna ansluta den kurdiska enklaven Afrin till den självstyrda kurdiska enklaven Rojava eller Västkurdistan.

IS har också förlorat de flesta städer i Irak utom landets näst största stad Mosul.

Kurdiska och irakiska styrkor som får stöd av bl.a USA är på väg att omringa Mosul och en storoffensiv mot staden planeras ännu före årets slut.

Femtiotal döda i fem bombattacker

Åtminstone 48 människor har dödats i fem olika bombattacker i Syrien.

35 människor dödades i den värsta attacken, i den regeringskontrollerade staden Tartus vid Medelhavet.

Desutom utsattes vägspärrar i städerna Homs, Damaskus och Hasakah för självmordsattacker.

Jihadistgruppen IS har tagit på sig skulden för attacken mot kurdiska självförsvarsstyrkor i provinshuvudstaden Haskah men inte i de övriga städerna.

Syriska armékällor tror att bombdåden mot vägspärrar var koordinerade och man anklagar IS för attackerna.