Hoppa till huvudinnehåll

Ingen överenskommelse om Syrien vid G 20 toppmötet i Kina

Både Vladimir Putin och Barack Obama vill fortsätta förhandlingsprocessen trots att utsikterna att nå hållbara eldupphör i Syrien verkar små
Både Vladimir Putin och Barack Obama vill fortsätta förhandlingsprocessen trots att utsikterna att nå hållbara eldupphör i Syrien verkar små Både Vladimir Putin och Barack Obama vill fortsätta förhandlingsprocessen trots att utsikterna att nå hållbara eldupphör i Syrien verkar små Bild: EPA/ETIENNE OLIVEAU / POOL Ryssland,Vladimir Putin

USA:s utrikesminister John Kerry och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har inte kunnat nå en överenskommelse om eldupphör i Syrien då de träffades vid G 20 toppmötet i Kina.

Utrikesministrarna träffades inför ett informellt möte mellan presidenterna Barack Obama och Vladimir Putin.

USA och Ryssland har en längre tid försökt nå samförstånd om hur man kan få till stånd lokala eldupphör för att lindra lidandet bland civila i Syrien, men en rad möten mellan Kerry och Lavrov har inte lett till resultat.

Mötet mellan Putin och Obama hölls med låg profil. Ledarna träffade varandra privat vid sidan av toppmötet och endast deras allra närmaste medarbetare var närvarande.

Mötet som pågick längre än väntat beskrevs som "affärsmannalikt" och presidenterna lär ha diskuterat både Syrien och läget i Ukraina.

Värt att försöka

Obama sade inför dagens möte att många stora frågor är olösta och att länderna ser mycket olika på hur man kan få till stånd eldupphör och hur de kan förverkligas i praktiken.

Obama var också skeptiskt till huruvida Ryssland eller Syrien skulle respektera ett eventuellt avtal, men han vill ändå inte ge upp.

- Det är värt att försöka eftersom det finns kvinnor, barn oskyldiga civila som kunde få mat och mediciner för att få en andningspaus från ständiga bombningar, sade Obama.

Både Ryssland och USA anser att man bör fortsätta förhandlingsprocessen näven om man inte når resultat vid toppmötet i Hangzhou.

Barack Obama är skeptisk till om Ryssland och Syrien skulle respektera avtal om eldupphör. Här deltar Obama i öppningsceremonin vid  G 20 toppmötet i Kina
Barack Obama är skeptisk till om Ryssland och Syrien skulle respektera avtal om eldupphör. Här deltar Obama i öppningsceremonin vid G 20 toppmötet i Kina Barack Obama är skeptisk till om Ryssland och Syrien skulle respektera avtal om eldupphör. Här deltar Obama i öppningsceremonin vid G 20 toppmötet i Kina Bild: EPA/Mark Schiefelbei USA,Barack Obama

Ryssland missnöjt med tidigare avtal

Ryssland har klagat över att tidigare avtal om eldupphör inte ledde till någon längre paus i striderna till exempel kring den belägrade staden Aleppo.

Varken jihadistgruppen IS eller Jabhat Al-Nusra omfattades av avtalen om eldupphör och särskilt al-Nusra fortsatte sina angrepp mot den syriska armén och dess allierade.

Ryssland och Syrien har för sin del fortsatt sina urskillningslösa flygattacker både mot civila och rebeller i norra Syrien.

Al-Nusra ett problem

Ryssland understryker att AL-Nusra har ett nära samarbete med andra syriska rebellgrupper kring Aleppo och att det i praktiken är omöjligt att skilja mellan jihadister och mer moderata rebellgrupper på marken.

USA stöder flera rebellgrupper som samarbetar med al-Nusra som nyligen bytte namn och formellt bröt sina band med terroristnätverket AL-Qaida. Kerry försäkrar att USA inte stöder Al-Nusra på något sätt.

- Nusra är Al-Qaida. Inget namnbyte kan dölja vad det verkligen är, säger utrikesminister John Kerry.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes