Hoppa till huvudinnehåll

Karleby stad överväger sälja Harrbåda fyr

Harrbåda fyr utanför Karleby
Harrbåda fyr utanför Karleby. Harrbåda fyr utanför Karleby Bild: Privat. harrbåda fyr,Karleby,fyrar

Karleby stad överväger att försöka sälja Harrbåda fyr. I somras fick staden ett anbud på fyren, men spekulanterna ångrade sig. Nu lyder förslaget till stadsstyrelsen att fyren ska säljas.

300 euro för Harrbåda fyr. Det var Erikoistyö Lehtinen som gav anbudet på den 30 meter höga förfallna fyren.

Erikoistyö Lehtinen hade planer på att använda fyren för kultur-, konst- och fotoändamål. Det låga priset motiverades med långt gånget förfall. Men innan man kom till skott med affären drog Erikoistyö Lehtinen tillbaka anbudet.

Restaureringen visade sig bli både svår och dyr.

Men det misslyckade anbudet har fått staden överväga en försäljning. Fyren behövs inte för sjöfarten och staden har ingen användning för den. Tekniska verket föreslår att den kan säljas.

Svårt att bedöma vad renovering kostar

Något pris finns inte idag, säger stadens disponent Jouko Kätevä. Och marken säljs inte, utan det blir fråga om ett arrendearrangemang.

- Fyren är bättre i skick inne än ute, säger Kätevä, men vad en renovering kostar är svårt att bedöma. Harrbåda fyr var upplyst till 1979 då fyren togs ur bruk.

I boken Andarnas Österbotten av Tiina Hautala ingår Harrbåda fyr med en spökhistoria om Harrbådas olyckliga vita dam. I boken är hon i gott sällskap med bland annat huvudlösa vålnader på Grönviks Herrgård och Kaffespöket på Malmska gården.

Harrbådas brud har också satts upp som opera under Karleby operasommar.