Hoppa till huvudinnehåll

Konkurrenskraftsavtalet klart - kommunsektorn skrev på

Skötare i sjukhuskorridor med besökande hund.
Skötare i sjukhuskorridor med besökande hund. Bild: YLE / Marcus Rosenlund Äldreomsorg,vård (omsorg),Sjukhus och hälsocenter

Parterna drog en lättnadens suck då kommunsektorn i dag undertecknade konkurrenskraftsavtalet som nu är klart. Det betyder att regeringen genomför ytterligare skattelättnader för 100 miljoner.

Tvisten mellan de kommunanställda och regeringen uppstod efter veckoslutets förhandlingar. Regeringen lovade kommunsektorns huvudavtalsorganisationer att avtalet kommer att vara kostnadsneutralt för den kommunala ekonomin.

Regeringen har lovat att den är beredd att balansera den kommunala ekonomin i den kompletterande budgetpropositionen för 2017, om det visar sig att konsekvenserna trots allt inte är kostnadsneutrala då det gäller kommunernas ekonomi som helhet, sysselsättningsgraden och den kommunala servicen.

Regeringen lovar också att årligen följa upp konkurrenskraftsavtalets effekter på kommunernas ekonomi och vid behov justera kostnadsfördelningen mellan kommunerna och staten.

Kommunerna har gjort sitt, nu är det företagens tur

Namnteckningarna firades med klirrande glas i Kommunernas hus. Men Ritva Viljanen, ordförande för kommunarbetsgivarnas delegation, påminde om att de kommunalanställda inte har stora anledningar att fira. De förlorar mest på avtalet, och deras uppoffringar ska förbättra de privata arbetsgivarnas konkurrenskraft.

- Nu är det upp till bevis för den privata sektorn, nu ska företagen skapa de utlovade, nya jobben, säger Viljanen.

Också närvårdarfacket Super, som dröjde längst med att meddela sin medverkan i konkurrenskraftsavtalet, är nu med i avtalet.

- För oss har det hela tiden handlat om att ingå ett avtal som inte ökar arbetslösheten, utan ett konkurrenskraftsavtal som höjer sysselsättningen, säger närvårdarnas Silja Paavola.

Regeringen får inte svika löftet

Päivi Niemi-Laine, ordförande för Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL, säger att hon förlitar sig på att löftet från kommunminister Anu Vehviläinen (C) och hela regeringen håller.

Sviks löftet är JHL redo att ompröva sin medverkan i avtalet.

- Konkurrenskraftsavtalet skulle ursprungligen vara ett sysselsättningsfrämjande program, nu hotade regeringen att genom programmet tvärtemot öka arbetslösheten, säger Niemi-Laine.

Läs också