Hoppa till huvudinnehåll

Migri: Vi har inte som mål att fatta negativa asylbeslut

Migrationsverket
Migrationsverket Bild: Yle migrationsverket

Migrationsverket Migri förnekar att verket fattar avsiktligt negativa beslut på asylsökningar. Direktiven till överinspektörerna har ett mål, att kunna identifiera vem som behöver internationellt skydd, och vem som inte gör det.

Diskussionen om Migris policy tog fart efter att Migrianställda i en artikel i Helsingin Sanomat sa att det känner ett tryck på att fatta negativa beslut.

Också Migrationsverkets beslut att asylsökande kan avvisas till Irak, Somalia och Afghanistan har väckt debatt. De negativa besluten har i många fall ansetts omänskliga och motiven för besluten har ifrågasatts.

Migri medger att antalet negativa beslut har ökat. Orsaken är att tjänstemännen lägger större vikt vid trovärdigheten i de sökandes berättelser och möjligheterna att avvisa till en säkrare ort i hemlandet. Verket vill också säkerställa att brottslingar inte får skydd.

Regeringen har dessutom i sitt asylpolitiska åtgärdsprogram förpliktat verket att i besluten om asyl följa internationell praxis.

"Få beslut har kullkastats i förvaltningsdomstolar"

Det ökade antalet asylsökande innebär enligt Migri att de sökandes profil har ändrats. Allt fler har inte rätt till internationell skydd.

Migri säger att bara två procent av asylbesluten har fallit i förvaltningsdomstolarna.

Hittills, det vill säga. Största delen av de besvär som har inlämnats i år har Helsingfors förvaltningsdomstol inte ännu behandlat.

Migrationsverket betonar att alla asylbeslut fattas individuellt, utgående från det rådande läget och uppgifter från landet. Till exempel just nu har läget i Mosul och Falluja försämrats, och det beaktas då dagens ansökningar behandlas.

Säkerhetsbedömningarna av länderna gör verket självständigt, enligt uppgifter från landet i fråga och beslut i domstolar som Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter. Den här bedömningen kan inte styras politiskt, säger Migri.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes