Hoppa till huvudinnehåll

Nu skapas nya Västis

Tidningen Västra Nylands chefredaktör Marina Holmberg.
Marina Holmberg Tidningen Västra Nylands chefredaktör Marina Holmberg. Bild: Yle / Jonas Sundström yle västnyland,nyhetschefer,Västra Nyland (tidning),Västnyland

Det gäller att blicka framåt och fokusera på att göra den nya produkten så bra som möjligt, säger chefredaktör Marina Holmberg på tidningen Västra Nyland.

Nu är det klart att Västra Nyland blir en tvådagarstidning, att sex journalister får gå och att Marina Holmberg fortsätter som chefredaktör för tidningen. Tidningen står inför en helt ny situation.

- Jag har inte ens hunnit ha ett första möte med personalen. Vi ska tillsammans fundera över hur vi ska börja jobba annorlunda. Vi ska ju fortfarande utkomma digitalt alla dagar. Vi har uppdateringar både på webben och i appen, konstaterar Holmberg.

Framtiden finns på webben

Förutom att besluta om arbetsfördelning och arbetstider gäller det för redaktionen att fundera över hur innehållet ska synas på webben och i papperstidningen.

- Med tanke på framtiden är det ju det digitala vi ska satsa på. Det är ändå där framtiden kommer att finnas. Vi måste kunna finnas där allt fler läsare finns, säger Holmberg.

Nya samarbetspartner

Sex journalister har sagts upp vid redaktionen i Ekenäs. Det betyder att det i framtiden kommer att finnas 7,5 årsverken vid Västra Nyland. Dessutom hoppas Holmberg kunna knyta nya frilansavtal.

Hur ska ni jobba framöver? Hur är det möjligt att jobba med så få journalister?

- Det måste vara möjligt. Vi vill ju fortfarande ge en bra produkt åt våra läsare.

Lyckas ni bibehålla kvaliteten?

- Det måste vi göra. Vi måste fokusera på det vi gör och det vi gör så ska vi göra bra.

Tidningarna Östnyland, Hufvudstadsbladet och Västra Nyland.
I framtiden kommer Hufvudstadsbladet ut sju gånger i veckan medan Västranyland och Östnyland blir tvådagarstidningar. Tidningarna Östnyland, Hufvudstadsbladet och Västra Nyland. Bild: Patrick Holmström KSF Media,Östnyland,Hufvudstadsbladet,Västra Nyland (tidning)

I och med förändringarna får journalisterna en bredare arbetsbild. En och samma reporter kan skriva om väldigt olika ämnen, berättar Holmberg.

- Vi har haft specialredaktörer och det har vi inte längre.

Fortsatt kulturbevakning

Kulturaktiva har bekymrat sig särskilt mycket över att kulturen blir av med sin specialredaktör på Västra Nyland. Holmberg understryker ändå att den redaktionella bevakningen av kulturen inte försvinner någonstans.

- Vi kommer dessutom precis som hittills också att använda frilansare. Vi hoppas också kunna knyta nya samarbeten med olika kulturaktiva, säger Holmberg.

Kan ni behålla djupet?

- Det vill vi försöka åtminstone. Vi satsar ju på den lokala kulturen.

Lokala nyheter från Västnyland

Läsarna kommer att märka att Västra Nyland koncentrerar sig på lokalt innehåll från Västnyland. Det gemensamma innehållet med övriga redaktioner inom KSF-Media faller alltså bort.

Det här betyder också att redaktionen i Ekenäs själv bestämmer hur tidningen kommer att se ut, från första sidan till sista sidan.

Ingen veckoslutstidning

Efter den 2 december kommer tidningen att komma ut på tisdagar och fredagar.

Varför kommer Västra Nyland inte ut på lördagar?

- Det beror helt enkelt på distributionen. Posten kan inte dela ut tidningen till alla prenumeranter på lördag. Då skulle en del får den först på måndag.

Det finns de som har tyckt att tidningen blir väldigt dyr. Den ska kosta 149 euro per år. Hur kommenterar du det?

- Det beror på hur man tolkar. Man får hem en tidning för drygt 1.40 euro per dag plus webbmaterial. Förhöjningen jämfört med dagens pris är inte så jättestor.

Vad händer med gamla prenumerationer efter december?

- Man utgår från det nya priset och förlänger prenumerationen.

Läs mera:

Västra Nyland ska utkomma tisdagar och fredagar

Från och med december utkommer tidningen Västra Nyland två gånger i veckan, på tisdagar och fredagar. Marina Holmberg fortsätter som chefredaktör för tidningen.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland