Hoppa till huvudinnehåll

På tv i kväll: Den finländska fotbollens trovärdighet på spel

Roman Eremenko och resten av det finländska landslaget inleder VM-kvalet med en hemmamatch mot Kosovo.
Roman Eremenko och resten av det finländska landslaget inleder VM-kvalet med en hemmamatch mot Kosovo. Roman Eremenko och resten av det finländska landslaget inleder VM-kvalet med en hemmamatch mot Kosovo. Bild: All Over Press Roman Eremenko

Finland dras med skador och svag form. Ändå inget mot Kosovo som bara några timmar innan VM-kvalet i fotboll drar i gång ännu inte vet vilka spelare som hunnit få rätt att representera nationen.

Finland–Kosovo

VM-kval, Åbo, kl. 21.45.
Matchen sänds i TV2 och på Arenan och refereras på svenska av Christoffer Herberts.

Finlands förutsättningar:

Nya förbundskaptenen Hasse Backe har gjort fem träningsmatcher med sin A-trupp. I fyra av dem spelade Finland på bortaplan mot länder som tog sig minst till kvartsfinal i sommarens EM.

Självförtroendet har inte höjts av den segerlösa sviten, men avsikten med uppladdningen var klar: att fila på försvarsspelet inför ett kval där Finland skulle slå ur underläge mot samtliga lag.

Då slängde Fifa in Kosovo som en extraingrediens i kvalsoppan, och helt plötsligt inleder Backes landslag med en match som laget förväntas styra, något Finland inte gjort i en landskamp på väldigt länge.

Lägg till det skador och återbud och det är klart att förutsättningarna sannerligen inte är de lättaste. Samtidigt har Backes trupp genom hela året haft väldigt mycket mer organiserade förberedelser än gästerna, så trovärdigheten för blåvit landslagsfotboll står på spel i en match där Finland har allt att förlora.

Kosovos förutsättningar:

Att beskylla Fifa för allt som är fel med modern idrott är populärt, men när det internationella fotbollsförbundet anklagas för att försvåra Kosovos förberedelser får Fifa-kritiken rent parodiska drag.

I själva verket har Fifa gjort allt för att Kosovo ska få delta i kvalet. Det hela handlar om världspolitik på hög nivå, och det hade varit enklast för Fifa att kallt konstatera att Kosovo inte hann med den här gången. I stället tilldelades Kosovo på kort varsel en plats i en grupp utan politiskt kontroversiella motståndare.

Att regelverket måste följas är ändå givet, och grundläggande kriterier som att de nya landslagsspelarna ska ha Kosovos pass måste trots allt uppfyllas. Det har gjort att tiden att samla ihop landslaget blivit väldigt knapp. Att vänta med de sista speltillstånden ända till matchdagen är ännu ett exempel på hur Fifa vill blidka den sympatiska nykomlingen, det är också en märklig situation för Finland att ännu på matchdagen inte veta vem man kommer att ställas mot.

Av naturliga skäl har alltså Kosovos förberedelser varit kaotiska, och något samspelt och välorganiserat lag stöter Finland inte på. Samtidigt är Kosovos sits tacksam, oavsett hur matchen slutar är den unga nationen en vinnare.

Historien:

Kosovo gör i kväll sin första tävlingsmatch, och laget har bara hunnit spela tre officiella landskamper mot europeiskt motstånd. Resultaten i dessa är 1–6 mot Turkiet, 2–2 mot Albanien och 2–0 mot Färöarna. Kosovos seger över Färöarna togs i juni, och det kan noteras att Finland i det senaste EM-kvalet bara vann med 1–0 över samma motståndare.

Håll koll på:

Bersant Celina.
19-årig talang som i våras fick debutera i Premier League för Manchester City. Den kommande säsongen utlånad till Twente i den holländska ligan. Mittfältaren är uppväxt i Norge och har gjort gott om juniorlandskamper för norska landslag.

Milot Rashica.
Den 20 år gamla offensiva mittfältaren är redan etablerad i den holländska ligan där han förra säsongen gjorde succé för Vitesse med åtta mål och fem målgivande passningar. Spelade en landskamp för Albanien så sent som i maj.

Utropstecknet:

Inte en enda av de 22 utespelarna håller till i serien hemma i Kosovo. Bara ett fåtal har ens spelat juniorfotboll i landet, merparten har växt upp och fått sin fotbollsfostran i Tyskland, Schweiz eller Norge.

Frågetecknet:

En lång rad med frågetecken i Kosovos led, inte ens tränaren vet vilka spelare han har till sitt förfogande och vilka av dem som är taktiskt och mentalt redo för nationens första tävlingsmatch.

För Finlands del är alternativen i startelvan väldigt få då kvartetten Tim Sparv, Perparim Hetemaj, Joona Toivio och Kari Arkivuo saknas. Den stora frågan är vem som gör formstarka Teemu Pukki sällskap längst fram. Huvudalternativen är två: Roman Eremenko i en fri roll eller Joel Pohjanpalo.

Möjliga laguppställningar:

Finland:
Hradecky – Raitala, Moisander, Arajuuri, Lam, Uronen – Ring, Halsti, Lod – Eremenko – Pukki

Kosovo:
Som Just D sjöng i tiderna: ”Ingen som vet, ingen som vet”.

Referentens tips:

Hasse Backe har i ett drygt år vetat att hösten 2016 ska han och hans lag vara redo för allvaret. Backes kollega i Kosovo visste inte ens på matchdagen om han får använda en handfull av sina nyckelspelare. Det borde synas, och Finland måste helt enkelt vinna den här matchen för att inte luften ska gå ur VM-kvalbubblan fullständigt redan innan kvalet hunnit starta. 2–1 till Finland.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport