Hoppa till huvudinnehåll

Premiärdags för Estrids bokklubb

Estrid Airas träffar bl.a. författaren Ulf Stark i "Estrids bokklubb".
Estrid Airas träffar bl.a. författaren Ulf Stark i "Estrids bokklubb". Estrid Airas träffar bl.a. författaren Ulf Stark i "Estrids bokklubb". Bild: Tor Wennström estrid airas,Ulf Stark

Måndagen den 5 september är det premiär för det första avsnittet av ”Estrids bokklubb” - en ny finlandssvensk bokshow för barn som handlar om böcker och barns läsande, ur barnens egna perspektiv.

I den första säsongen av webb-tv-serien ”Estrids bokklubb” träffar 11-åriga Estrid Airas åtta barnboksförfattare och illustratörer som berättar om sitt eget skapande.

Medverkande i säsong ett är Henrika Andersson, Linda Bondestam, Lena Frölander-Ulf, Malin Klingenberg, Jenny Lucander, Annika Sandelin, Ulf Stark och Stina Wirsén.

Väcka läslust i hem och skola

Initiativtagare till webb-tv-satsningen på barns och ungas läsande är Sanna Sofia Vuori som också står för manus och regi. Vuori tycker att det finns så många bra barnböcker och spännande barnboksförfattare och illustratörer som hon på sitt sätt ville bidra till att lyfta fram.

Tanken med ”Estrids bokklubb” är att väcka läslusten hos barn i lågstadieåldern, samt att tipsa föräldrar, klasslärare och andra vuxna i barnens vardag om bra barnböcker.

Estrid Airas trodde att det skulle vara nervöst att träffa de medverkande författarna och illustratörerna, men det visade sig snart att de var helt vanliga människor.

Att få prata med författarna har gjort att Estrid fått en annan relation till dem:

- Jag kanske funderar på vilka miner de har när de skriver.

Själv läser Estrid allra helst läskiga böcker. Och en bra läskig bok ska vara rätt så verklig:

- Jag vill inte läsa om spöken som kommer fram ur väggarna, utan om en person med ett namn, något hus och någon sjaskig bostad …

Sanna Sofia Vuori och Estrid Airas gör "Estrids bokklubb".
Sanna Sofia Vuori och Estrid Airas läser spännande barnböcker. Sanna Sofia Vuori och Estrid Airas gör "Estrids bokklubb". Bild: Yle/Marit Lindqvist estrid airas

Skrivtips för egna berättelser

I höst är det också premiär på Sveriges Televisions Barnkanalen för programmet ”Bokslukarna” där en programledare tillsammans med ett antal unga läsare får träffa författare och samtala om böcker och läsning.

En uttalad avsikt med ”Estrid bokklubb” är att ge barnboken mer synlighet och att väcka intresse för barnlitteratur samt skrivande och skapande överlag bland barnen själva, konstaterar Sanna Sofia Vuori.

I varje avsnitt delar Estrids gäster med sig av sina bästa skrivtips. Och med hjälp av dem kommer Estrid under höstens lopp att skriva en egen berättelse. Också tittarna kan bidra med egna texter via programmets blogg.

- Oftast kommer jag på någon bra historia på kvällen och så har jag glömt bort dem på morgonen …

Ett bra tips gav t.ex. författaren Annika Sandelin som sa att man ska titta på folk på bussen för att låta sig inspireras.

Webb-tv-programmet ”Estrids bokklubb” kommer under höstens lopp att bjuda på nya avsnitt varannan vecka. Det finns också planer på att producera en andra säsong för våren.

Programmet är en samproduktion mellan FantaskopFilms och Hufvudstadsbladet, och görs i samarbete med Den finlandssvenska läsambassadören, Förlaget M och Richardsgatans bibliotek.

Programserien kommer att finnas tillgänglig via Hufvudstadsbladets, FantaskopFilms, Den finlandssvenska läsambassadörens och Förlaget M:s webbplatser, samt på Youtube.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Beyoncé- och rapyoga är den nya trenden

  Katja-Maria Taavitsainen drar Beyoncé och rapyoga.

  Dagens människor har ofta bråttom och skulle behöva komma i kontakt med sina kroppar, säger artisten och danskoreografen Katja-Maria "Katti Meu" Taavitsainen. Hon har skapat en yogaform som kan vara lösningen på de här, nämligen Beyoncé- och rapyoga där populärkultur och österländsk andlighet kombineras.

 • Stort intresse för författarskola i Karis

  Av 61 sökande har 14 antagits till författarskolan.

  Författarutbildningen vid Västra Nylands folkhögskola i Karis har fått ta emot många ansökningar. Av 61 sökande har 14 antagits till författarskolan.

 • Daniel Craig fortsätter som James Bond

  Blir också skådespelarens sista i rollen som 007.

  Efter månader av spekulationer och rykten bekräftar nu skådespelaren Daniel Craig att han återkommer en sista gång i rollen som den brittiska agenten 007.

 • Föredragsmaraton – 24 timmar live om Finland

  Kom med och upplev Föredragsmaraton!

  Den 8–9 september händer något som aldrig hänt förut: över 60 forskare och experter samlas på Svenska Teatern i Helsingfors för att ge inspirerande kortföredrag om Finland – i hela 24 timmar. Föredragen handlar om allt från babylådan, Mannerheim och mode till torkskåp, krig, slang och snus.

 • Tysk barnfilm ska locka turister till Karleby

  Filmen "Matti und Sami" ska ge staden synlighet.

  I Karleby pågår som bäst inspelningen av den tyska barnfilmen "Matti und Sami". Från stadens håll hoppas man att projektet och den synlighet det ger ska locka turister.

 • Yrsa Grüne: Nyfikenheten har drivit mig

  "Det har alltid varit orden som har varit viktiga."

  Från beatlemania till Belgrad, från Brasilien till Banda Aceh. Utrikesjournalisten och ledarskribenten Yrsa Grüne tar oss i sitt sommarprat på en resa genom såväl arbetslivet som det personliga.

 • Varken havet eller Gud går att tämja

  Rebecka Stråhlman är aktuell med skivan Ut mot ett hav.

  Man kan dra en hel del paralleller mellan Gud och havet, säger Rebecka Stråhlman som är aktuell med en ny skiva. På havet och med Gud känner hon sig fri och trygg.