Hoppa till huvudinnehåll

Premiärdags för Estrids bokklubb

Estrid Airas träffar bl.a. författaren Ulf Stark i "Estrids bokklubb".
Estrid Airas träffar bl.a. författaren Ulf Stark i "Estrids bokklubb". Estrid Airas träffar bl.a. författaren Ulf Stark i "Estrids bokklubb". Bild: Tor Wennström estrid airas,Ulf Stark

Måndagen den 5 september är det premiär för det första avsnittet av ”Estrids bokklubb” - en ny finlandssvensk bokshow för barn som handlar om böcker och barns läsande, ur barnens egna perspektiv.

I den första säsongen av webb-tv-serien ”Estrids bokklubb” träffar 11-åriga Estrid Airas åtta barnboksförfattare och illustratörer som berättar om sitt eget skapande.

Medverkande i säsong ett är Henrika Andersson, Linda Bondestam, Lena Frölander-Ulf, Malin Klingenberg, Jenny Lucander, Annika Sandelin, Ulf Stark och Stina Wirsén.

Väcka läslust i hem och skola

Initiativtagare till webb-tv-satsningen på barns och ungas läsande är Sanna Sofia Vuori som också står för manus och regi. Vuori tycker att det finns så många bra barnböcker och spännande barnboksförfattare och illustratörer som hon på sitt sätt ville bidra till att lyfta fram.

Tanken med ”Estrids bokklubb” är att väcka läslusten hos barn i lågstadieåldern, samt att tipsa föräldrar, klasslärare och andra vuxna i barnens vardag om bra barnböcker.

Estrid Airas trodde att det skulle vara nervöst att träffa de medverkande författarna och illustratörerna, men det visade sig snart att de var helt vanliga människor.

Att få prata med författarna har gjort att Estrid fått en annan relation till dem:

- Jag kanske funderar på vilka miner de har när de skriver.

Själv läser Estrid allra helst läskiga böcker. Och en bra läskig bok ska vara rätt så verklig:

- Jag vill inte läsa om spöken som kommer fram ur väggarna, utan om en person med ett namn, något hus och någon sjaskig bostad …

Sanna Sofia Vuori och Estrid Airas gör "Estrids bokklubb".
Sanna Sofia Vuori och Estrid Airas läser spännande barnböcker. Sanna Sofia Vuori och Estrid Airas gör "Estrids bokklubb". Bild: Yle/Marit Lindqvist estrid airas

Skrivtips för egna berättelser

I höst är det också premiär på Sveriges Televisions Barnkanalen för programmet ”Bokslukarna” där en programledare tillsammans med ett antal unga läsare får träffa författare och samtala om böcker och läsning.

En uttalad avsikt med ”Estrid bokklubb” är att ge barnboken mer synlighet och att väcka intresse för barnlitteratur samt skrivande och skapande överlag bland barnen själva, konstaterar Sanna Sofia Vuori.

I varje avsnitt delar Estrids gäster med sig av sina bästa skrivtips. Och med hjälp av dem kommer Estrid under höstens lopp att skriva en egen berättelse. Också tittarna kan bidra med egna texter via programmets blogg.

- Oftast kommer jag på någon bra historia på kvällen och så har jag glömt bort dem på morgonen …

Ett bra tips gav t.ex. författaren Annika Sandelin som sa att man ska titta på folk på bussen för att låta sig inspireras.

Webb-tv-programmet ”Estrids bokklubb” kommer under höstens lopp att bjuda på nya avsnitt varannan vecka. Det finns också planer på att producera en andra säsong för våren.

Programmet är en samproduktion mellan FantaskopFilms och Hufvudstadsbladet, och görs i samarbete med Den finlandssvenska läsambassadören, Förlaget M och Richardsgatans bibliotek.

Programserien kommer att finnas tillgänglig via Hufvudstadsbladets, FantaskopFilms, Den finlandssvenska läsambassadörens och Förlaget M:s webbplatser, samt på Youtube.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje