Hoppa till huvudinnehåll

Trots IOK-uppmaning – Ryssland får VM i skidskytte 2021

Full fart i de ryska skogarna i Chanty-Mansijsk 2015.
Full fart i de ryska skogarna i Chanty-Mansijsk 2015. Full fart i de ryska skogarna i Chanty-Mansijsk 2015. Bild: EPA/ Sergei Chirikov / All Over Press Chanty-Mansijsk,skidskytte,Världscupen i skidskytte

Trots att den internationella olympiska kommittén har uppmanat sina medlemsförbund att inte ge större mästerskap åt Ryssland går nu internationella skidskytteförbundet tvärt emot rekommendationen och tilldelar VM 2021 till Tiumen. Reaktionerna lät inte vänta på sig.

IOK:s rekommendation kom efter att Rysslands djupt rotade dopningsproblematik kom till ytan. Tanken var att inga större mästerskap skulle tilldelas nationen innan man löst dopningsproblemen.

Internationella skidförbundet fattade ändå på ett möte beslut om att låta Tiumen i Ryssland stå värd för VM i skidskytte 2021. IBU:s beslut orsakade direkt reaktioner i skidskyttevärlden.

– Det känns helt fel. Det verkar som om det gamla östblocket håller ihop och det har ju varit uppe till diskussion att de större länderna ska få mer inflytande och den diskussionen lär ju återkomma, säger SVT Sports expert Magdalena Forsberg.

– Skandalen är ett faktum. Ryssland får VM i skidskytte 2021. Ett land som inte har ett godkännt antidopning-program, skrev norska skidskytteförbundets ordförande Erlend Slokvik på Facebook enligt VG.no.

VG har också intervjuat norrmannen Anders Besseberg, som är ordförande för IBU. Han ser inga problem i att värdskapet hamnade i Tiumen, trots IOK-rekommendationen.

Det var på IBU:s kongress i Moldavien som beslutet fattades. Ryssland avgick med segern redan i den första valomgången, där Tiumen besegrade både Pokljuka i Slovenien och Nove Mesto i Tjeckien utan att en andra valomgång behövdes.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också

Nyligen publicerat - Sport