Hoppa till huvudinnehåll

Vasafullmäktige röstar troligen ut Helin

Vasa fullmäktige.
Fullmäktigesalen i Vasa. Vasa fullmäktige. Bild: YLE/Filip Stén vasa fullmäktige

Vasafullmäktige kommer sannolikt att avsätta Risto Helin (grupp Helin) från dennes förtroendeuppdrag i Vasa idag. Ingen av fullmäktigegrupperna har tagit gruppbeslut, men man verkar stå eniga bakom stadsstyrelsen som föreslår att Helin avsätts.

Frågan om huruvida Risto Helin ska avsättas från fullmäktige eller inte är ett av kvällens huvudämnen vid fullmäktigemötet i Vasa.

Trots att endast ett drygt halvår återstår av mandatperioden verkar det rätt troligt att Helin får lämna sin plats i fullmäktige och i byggnads- och miljönämnden. En rundringning till representanter för de olika fullmäktigegrupperna visar att man verkar vara rätt eniga om att Helin får lämna sin plats.

Per Hellman, ordförande för psykiatriska delegationen vid Vasa sjukvårdsdistrikt.
Per Hellman (SDP). Per Hellman, ordförande för psykiatriska delegationen vid Vasa sjukvårdsdistrikt. Bild: YLE/Marcus Lillkvist per hellman

- Vi har inget gruppbeslut, men det finns heller ingen i gruppen som försvarar honom. Vi står bakom styrelsens förslag, säger Per Hellman (SDP).

Tongångarna är liknande också bland de andra partierna.

- Det här är en rätt okontroversiell fråga, vi har inte tagit något gruppbeslut, säger Ulla Granfors (SFP).

Inte heller inom Samlingspartiet eller Vänsterförbundet har man tagit något gruppbeslut.

- Vi har diskuterat fallet en hel del i den grön gruppen, säger Ivanka Capova (grön).

Ivanka Capova
Ivanka Capova (grön) Ivanka Capova Bild: Yle/Petter Sandelin ivanka capova

- Å ena sidan är Helin redan dömd och det är inte fullmäktiges sak att döma honom en gång till. Å andra sidan är fullmäktige en plats där man ska åtnjuta samhällets förtroende, så vi är på styrelsens linje, säger Capova.

Risto Helin dömdes av Vasa hovrätt till sex månaders villkorligt fängelse för koppleri i somras. Domen har nu vunnit laga kraft. Fullmäktige har rätt att avsätta en ledamot som dömts till minst sex månaders villkorligt fängelse.

I stadsstyrelsen föreslog Jukka Mäkynen (Sannf) att Helin skulle få återvända till fullmäktige, men hans förslag fick inget understöd. Mäkynen säger inför kvällens fullmäktigemöte att man i den sannfinländska fullmäktigegruppen följer stadsstyrelsens förslag.

- Det finns knappast någon orsak för soloåkande, säger Mäkynen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten