Hoppa till huvudinnehåll

Alla är inte svampexperter!

En sandsopp
En sandsopp. En sandsopp Bild: YLE/Joakim Lax svampar,svamp,Sandsopp,matsvampar,soppar

I Naturväktarna kommer det titt som tätt frågor om svamp, och ofta även om man kan äta svamparna man hittat. Sluta inte med att skicka in frågor om svamp säger vår expert Anders Albrecht, men lämna bort det där med ”kanmanätaden”.

Under svampsäsongen är det helt naturligt att många hör av sig om just svamp till Naturväktarna, både i radiosändningarna och på sociala medier. De flesta har som följdfråga om svamparna är ätliga.

Sociala medier är inget bra ställe att rådfråga då man skall bedöma om svampen är ätlig― Anders Albrecht

-Svampar att äta skall man lära sig ”live”, menar Anders. Helst med sakkunnig ledning och med hjälp av alla uppslagsverk som är tillgängliga. Sociala medier är inget bra ställe att rådfråga då man skall bedöma om svampen är ätlig, oätlig eller rent av giftig.

-Det är riskabelt att ge råd när man inte känner till mottagarens kännedom om svamp, terminologi etc, säger Anders. På nätet finns det en massa bilder på svamp som är artbestämda av okända storheter, och goda råd av ivriga, men kanske inte alltid så kunniga entusiaster. Var försiktiga, så lever ni längre och alla mår bättre. påminner Albrecht.

Anders Albrecht utomhus, träd och gräs
Anders Albrecht utomhus, träd och gräs Bild: Yle/ Karin Filén anders albrecht
-Var försiktiga, så lever ni längre och alla mår bättre.― Anders Albrecht

Fråga gärna av andra och kolla runt på nätet. Alltid lär du dig någonting, men så fort du undrar om svampen är ätlig så skall du rådgöra med sakkunnig expertis och säkra källor. Glöm heller inte att kunskap och information lever. Svampboken i hyllan som publicerades på sextiotalet kan innehålla en hel del föråldrad information. Svampinformationen du hittar på en obskyr sida på nätet kan se ut att vara publicerad igår, men källan kan vara samma svampbok från sextiotalet som du har i hyllan.

Har du hittat en svamp du funderar över? Hör av dig till Naturväktarna. Helst med bild där både hatt, fot, ovan- och undersida syns tydligt. Lägg gärna med en beskrivning av växtmiljön, doft och textur också, så är det lättare att göra en korrekt bedömning. Frågorna med bild skickar du enklast som epost till natur@yle.fi

Läs mera:

Svampguide för nybörjare

Har du ingen i familjen eller kompisgänget som kan följa med dig ut i skogen och lära dig vilka svampar som är ätliga och goda, så skall du nu få några goda råd och tips.

Utrustning: Skaffa en svampkniv, svampkorg och en svampbok eller app till telefone

Läs också