Hoppa till huvudinnehåll

Flest cykelstölder i Åbo – stöldgodset återfås inte

Cyklar på Arkens innergård.
Cyklar på Arkens innergård. Bild: Yle/Fredrik Häggman cyklar,cykelstöld

Åbo är en stad med många cyklister, vilket också innebär att det sker många cykelstölder. Men var stjäls de och hur ofta får man tillbaka en stulen cykel?

Enligt en undersökning som Helsingin Sanomat publicerade 12.8 är Åbo den stad i Finland där flest cyklar stjäls, i förhållande till befolkningsmängden. I Åbo har hela 5,5 cyklar stulits per 1000 personer i år. I Helsingfors, som är tvåa på listan är motsvarande tal 4,5 cyklar på 1000 personer.

Kriminalöverkonstapel Lasse Höysti är inte förvånad över statistiken.

- Jag har inte sett statistiken men på rak arm tror jag det är cirka 10 till 20 cyklar per dag som försvinner, så det kan nog bra stämma, berättar Höysti.

Höysti vågar inte ge nån enkel förklaring till varför just Åboborna är så stöldbenägna.

- Det är svårt att säga, men att det är en storstad och att här bor många studerande är nog viktiga faktorer. Det finns därför en stor efterfrågan på billiga cyklar och ett stort utbud för en tjuv. Det är det som lockar ligor att stjäla, tror Höysti.

Många studerande - stor efterfrågan på billiga cyklar

Cykelstölderna sker överallt i stan, men Höysti nämner kärncentrum, tågstationen och busstationen som extra farliga områden. Vad gäller cykelsorter finns det en modell som är mer populär att stjäla än andra.

- Jopocyklar verkar vara väldigt eftertraktade och stjäls ofta.

Vad händer efter att man anmäler cykeln som stulen?

- Kort sagt ingenting. Vi har inga resurser att leta efter cyklar, om stölden inte fångats på övervakningskamera. Men det finns ju alltid en möjlighet att cykeln hittas, och då öppnas utredningen på nytt, berättar Höysti.

Det lönar sig ändå alltid att anmäla en stöld om man vill ha försäkringspengar för cykeln. Höysti tipsar också om att använda u-formade lås, att låsa fast cykeln i något annat och att ha koll på ramnumret.

- Ramnumret är viktigt för att vi ska kunna identifiera cykeln. Låser du fast cykeln i något annat så får du åtminstone behålla delar av den, för sällan tar tjuven med hela ställningen.

Oscar Nyman förlorade två cyklar – tveksam på att skaffa en tredje

Oscar Nyman är studerande vid Åbo Akademi och har förlorat två cyklar under sin studietid. Den första cykeln han blev av med försvann från hans egen gård och den andra från centrum. Båda cyklarna var låsta, den första hade till och med två lås.

- Det var en lite finare cykel, så jag är inte förvånad att den försvann. Men jag fick försäkringspengar eftersom jag hade alla papper i skick och gjorde stöldanmälan direkt. Den andra däremot var ganska billig så för den har jag inte fått någonting.

Nyman bor i Martins, på några kilometers avstånd från Akademin. Det tar ganska länge att gå, men Nyman har inte skaffat någon ny cykel sedan hans andra försvann i fjol.

- Jag har letat efter en billig nu till hösten när studierna börjar, men det känns surt att skaffa en ny och jag har varken pengar eller ork att hitta en fjärde om jag råkar ut för en stöld till, säger Nyman.

Oscar Nyman
Oscar Nyman Bild: Yle/Fredrik Häggman oscar nyman

Tio år utan stölder

Heini Ruohonen är också ÅA-studerande och cyklist. Trots att hon haft samma cykel länge har hon aldrig råkat ut för någon stöld.

- Jag har alltid bott i Åbo och trots att jag har haft den här cykeln i tio år har jag fått ha kvar den, berättar hon.

Cykeln är växlad och av märket Tunturi och hon upplever sig inte ha varit särskilt försiktig med den.

- Jag tycker min cykel ser helt bra ut, så jag förstår inte varför ingen har stulit den. Men jag lägger alltid in den i förrådet hemma, så det är ju förstås en orsak.

Cykelstölder i Åbo är ändå inte obekanta, men Ruohonen tror det till stor del handlar om vissa områden.

- Jag har hört om sådana som blivit av med flera cyklar i samma kvarter.

Heini Ruohonen med sin cykel.
Heini Ruohonen med sin cykel. Bild: Yle/Fredrik Häggman heini ruohonen